ilustrační obrázek

Kraj už po desáté podpoří děti z rodin v tíživé situaci

29.5.2024 12:30
Ve školním roce 2024/2025 jim opět zajistí bezplatné školní stravování.

Zdravá a vyvážená strava i pro děti, jejichž rodiny jsou ohrožené chudobou nebo materiální a potravinovou deprivací – cíl dotačního programu Jihomoravského kraje, který pro příští školní rok vypisuje už po desáté. Žádosti sbírá od 2. do 16. července.

O podporu můžou žádat školy a školská zařízení bez ohledu na zřizovatele, tzn. mateřské, základní a střední školy (gymnázia, SOŠ i SOU), konzervatoře a zařízení školního stravování (pokud nejsou vázaná na přihlášenou školu).

Za děti, které se ocitly v nepříznivé finanční situaci, se považují děti, které jsou z rodin pobírajících příspěvky na bydlení nebo živobytí nebo pobírajících dávku v pěstounské péči. Faktorem můžou být i další tíživé okolnosti, např. exekuce, insolvence, nemoc/úmrtí zákonného zástupce, dlouhodobé ošetřování člena rodiny a s ním spojený výpadek příjmů domácnosti apod.

„Musíme mít jistotu, že děti, které si prochází náročnou situací doma, budou mít ve škole stejné podmínky jako ostatní. Dotačním programem chceme jít proti možnému sociálnímu vyloučení, ale taky naproti psychické pohodě dětí a jejich zdravému vývoji,“ dodává náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník, který má na starosti oblast regionálního rozvoje.

„Příspěvek má zajistit celodenní stravování dětí v mateřských školách a obědy pro žáky základních a středních škol. Za mě je to naprosté minimum toho, co můžeme dělat, aby se děti dokázaly soustředit a mohly normálně fungovat,“ doplňuje jihomoravský radní pro oblast školství Karel Jurka.

Pro dotační program je vyčleněno víc než 16,5 mil. Kč, maximálně můžou jednotlivá zařízení čerpat 2,5 mil. Kč.