ilustrační obrázek

Kraj rozdal ceny za rok 2023

14.5.2024 21:30
Cenu Jihomoravského kraje si odneslo celkem 12 výrazných osobností.

Vědci, popularizátoři vědy, osobnosti divadla, filmu, sportu, práva nebo lidé, kteří se nebáli nasadit vlastní život pro záchranu druhých. Ocenění laureáti Ceny Jihomoravského kraje za rok 2023 dnes převzali medaile a diplomy z rukou hejtmana Jana Grolicha.

Přínos v oblasti vědy, sportu, folklóru nebo přispění k věhlasu a dobrému jménu Jihomoravského kraje. Speciální poděkování si podle vedení kraje zaslouží za loňský rok 12 osobností. „Jsou to lidé, kteří nebyli vlažní. Měli a mají vlastní názor, vlastní vášeň a rozhodnost, kterou ve chvíli, kdy to bylo třeba dokázali zacílit na správné místo. Mám radost, že letos oceňujeme taky řadu zajímavých žen – Dagmar Havlovou, Barboru Krejčíkovou nebo Janu Horváthovou, kterou chápu jako naprosto zásadní osobnost romské kultury, dokumentaristiky a historie,“ říká hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Ocenění za přispění k věhlasu Jihomoravského kraje si odnesla někdejší první dáma České republiky Dagmar Havlová. Po řadě filmových i jevištních rolí se začala věnovat charitě, s manželem založila Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Za budování dobrého jména kraje si cenu odnesla i Jana Horváthová, spoluzakladatelka Muzea Romské kultury, která je od roku 2003 zároveň jeho ředitelkou. Svou prací dlouhodobě přispívá k připomínání historického významu a odkazu Romů v České republice, jejich kultury a dějin.

Cenu za hrdinství předal jihomoravský hejtman čtyřem lidem. Dva z nich – lékaři znojemské nemocnice, Petr Kouřil a Jana Kouřilová – zachránili včasnou resuscitací život chlapce na znojemském koupališti. Ve vodě si všimli volání o pomoc a po vytažení bezvládného těla chlapce poskytli srdeční masáž a zajistili dýchání ambuvakem. David Kovář poskytl srdeční masáž spolucestujícímu v autobuse – s pomocí řidiče a telefonických instrukcí od záchranné služby prováděl první pomoc až do příjezdu sanitky. Díky včasné pomoci postižený muž nejenom přežil, ale je bez dalších následků. David Studnica prokázal mimořádnou odvahu při záchraně dvou lidí uvězněných v hořícím objektu. Jako pracovník nedalekého pneuservisu se rozhodl nečekat do příjezdu hasičů, ale za cenu vlastního zranění vyprostil jednoho muže z mříží zabezpečené místnosti. Dalšího člověka, kterého se ven z budovy dostat nepodařilo, držel přes mříže za ruce až do příjezdu pomoci.

Ceny Jihomoravského kraje za rok 2023

Za přispění k věhlasu a dobrému jménu Jihomoravského kraje ocenění získali:

Emil Józef Biernat

Dagmar Havlová

Jana Horváthová

Pavel Rychetský

Za přínos oblasti vědy ocenění Jihomoravského kraje získal:

Karel Říha

Za přínos v oblasti folkloru ocenění Jihomoravského kraje ocenění získali:

Jaroslav Švach

Václav Štěpánek

Za přínos v oblasti sportu ocenění Jihomoravského kraje získala:

Barbora Krejčíková

Za hrdinský čin ocenění Jihomoravského kraje získali:

David Studnica

Jana Kouřilová a Petr Kouřil (společné ocenění)

David Kovář

 

Medailonky oceněných ZDE

foto cena JMK květen 2024 01.jpg
foto cena JMK květen 2024 02.jpg
foto cena JMK květen 2024 03.jpg
foto cena JMK květen 2024 04.jpg
foto cena JMK květen 2024 05.jpg
foto cena JMK květen 2024 06.jpg
foto cena JMK květen 2024 07.jpg
foto cena JMK květen 2024 08.jpg
foto cena JMK květen 2024 09.jpg
foto cena JMK květen 2024 10.jpg
foto cena JMK květen 2024 11.jpg
foto cena JMK květen 2024 12.jpg
foto cena JMK květen 2024 13.jpg