ilustrační obrázek

Začíná Týden pro rodinu 2024

13.5.2024 16:00
Letos s důrazem na mezigenerační propojování a důležitost blízkosti.

Rodinný svaz ČR vyhlásil 16. ročník Týdne pro rodinu ve dnech 13.–19. května. Letošním mottem je heslo Štěstí rodiny nejsou osamocené šediny, které má poukázat na bolestný nárůst osamělosti – především u seniorů. Akce už tradičně vybízí k obrácení pozornosti k těm nejdůležitějším vztahům, které v životě můžeme navázat.

S kým se nejvíc zasměješ? Co ti pomáhá, když se cítíš osamělý? Co tě nejvíc povzbudí? Otázky, které organizátoři Týdne pro rodinu připravili pro letošní ročník jako návod pro dospívající mládež. Právě tu totiž chtějí více propojit s dříve narozenými – jejich babičkami a dědečky, kteří podle sociálních průzkumů stále častěji zažívají pocity osamělosti, vyloučenosti a nepotřebnosti. Podobný trend pak paradoxně pozorují odborníci i u mladší generace, která je často od reálných osobních kontaktů izolovaná virtuální zábavou nebo světem sociálních sítí.

„Vnímáme, že přezaměstnanost je soudobým rysem moderní společnosti. Nedostatek času pro důležité skutečnosti vytváří osamělé, křehké osobnosti, které s rysem nízkého sebevědomí a postradatelnosti, sahají v extrémních případech po ostrých předmětech, kterými by ‚přehlušili‘ vnitřní bolest nedůležitosti,“ vysvětluje předseda Týdne pro rodinu Jan Zajíček.

Organizátoři připravili pro následující dny desítky akcí, které mají podpořit společné setkávání nebo přemýšlení nad tím, jak se i přes generační rozdíly vzájemně přiblížit. Součástí programu jsou třeba výtvarné dílny pro prarodiče a vnoučata, přednášky na téma sedvičová generace nebo zážitkový víkend pro mámy, dcery a babičky s koňmi. Kompletní seznam akcí je možné najít na webových stránkách www.tydenprorodinu.cz.

Program i myšlenky Týdne pro rodinu zašťituje podobně jako v předcházejících letech vedení Jihomoravského kraje. „Není dobře, aby byl člověk sám, tím spíš, když nemusí. Být tady pro druhé je asi ta nejjednodušší a zároveň nejcennější forma dárku, jakou můžeme vymyslet. A mít historky od babičky a dědy je k nezaplacení. Člověk to často zjistí, až když už se na ně zeptat nemůže,“ říká jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Týden pro rodinu je jednou z nejviditelnějších aktivit, kterou kraj v rámci Rodinné politiky podporuje. Dlouhodobě je naší prioritou vytvářet takové prostředí a podmínky, díky kterým se lidem v kraji dobře potkává, tráví čas, žije. Proto přes dotační programy posíláme i letos přes 10 milionů korun na konkrétní projekty a pomoc. Velmi úzce při tom spolupracujeme s obcemi a neziskovými organizacemi, jejichž role je v oblasti rodinné politiky naprosto stěžejní. Což se ukazuje právě i v případě mezigeneračního propojení,“ dodává radní pro oblast sociální a rodinné politiky Jana Holomčík Leitnerová.

Do prostor krajského úřadu si lidé můžou do konce května přijít prohlédnout přidruženou výstavu na téma Ovdovění ve stáří – výstava vznikla v rámci studijního programu Edukační péče o seniory realizovaného na Fakultě veřejných politik Slezské univerzity v Opavě.

foto - týden pro rodinu 01.jpg
foto - týden pro rodinu 02.jpg
foto - týden pro rodinu 03.jpg
foto - týden pro rodinu 04.jpg
foto - týden pro rodinu 05.jpg
foto - týden pro rodinu 06.jpg