ilustrační obrázek

Studenti z Brna a Blanska uspěli v mezinárodní soutěži Conrad Challenge

7.5.2024 14:00
Před odborníky z NASA a v konkurenci víc než dvou tisíc týmů uspěli ve dvou ze tří soutěžních kategorií.

Český studentský tým LASAR (Laser Satellite Recovery) s výrazným zastoupením studentů z Jihomoravského kraje uspěl v prestižní celosvětové soutěži Conrad Challenge v centru NASA v Houstonu. Nápad, jak restartovat nefunkční družice na oběžné dráze, vynikl v konkurenci dvou tisíc týmů. Do finále se dostalo 26 projektů – český vůbec poprvé.

Simon Klinga, Viktor Adámek, Anna Krebsová, Boris Brovkin a Richard Nikel. Jména studentů, kteří společnými silami vybojovali ocenění astronautů nebo kosmických inženýrů NASA. Dohromady je svedl společný zájem o vědu a inovace v září 2023, kdy se začali scházet v brněnském FabLabu a dávat první obrysy vítěznému plánu.

„Dlouho jsme přemýšleli, do čeho se pustit, protože v dnešní době už je spousta věcí vymyšlená a je těžké najít něco, co by mělo reálný potenciál. Nakonecs pomocí našeho mentora, Jana Spratka z Planetária Praha, jsme došli k závěru: Obnova nefunkčních satelitů pomocí laseru,“ vysvětluje Richard Nikel z blanenského gymnázia. Studenti společně navrhli, jak na oběžné dráze restartovat družice, které vinou softwarové chyby přestaly komunikovat a představují potenciální problém v přehlcení vesmírného koridoru. Podle studentů je takových těles na oběžné dráze aktuálně víc než 150. „Laserovým paprskem zasáhneme solární články satelitu. Ty se odpojí od baterií, které se začnou vybíjet, což systémy družice vyhodnotí jako potřebu pro restart,“ doplňuje vedoucí týmu Simon Klinga z Gymnázia Brno-Bystrc.

Projekt zaujal nejenom nápadem samotným, ale i špičkovou prezentací. Studenti si tak odnesli cenu poroty i cenu za přednes. „Čeští středoškoláci předvedli jednu z nejlepších prezentací, jakou jsem na Conrad Challenge kdy viděla,“ chválí studenty zakladatelka soutěže Nancy Conrad, manželka zesnulého Peta Conrada, třetího člověka na Měsíci. Studenti získali stipendia na prestižní americké školy jako Floridský technologický institut, Menlo College nebo Clarkson University.

„Celé finále jsme si všichni neskutečně užili. Akce nám přinesla nespočet nových kontaktů nejen na odborníky ale i další účastníky finále. Výrazně jsme si zlepšili komunikační a prezentační schopnosti v angličtině a poznali ohromnou spoustu super lidí,“ popisuje další student Gymnázia Brno-Bystrc, mechatronik Boris Brovkin.

Cestu na finále do amerického Houstonu si museli soutěžící hradit sami – třem studentům z jihu Moravy přispěl Jihomoravský kraj celkem 150 tisíc Kč. „Skvělou práci tihle kluci odvedli už, když postoupili do finále. Po vítězném návratu jsme jim chtěli udělat radost ještě jednou a pro další super nápady jim koupili 3D tiskárnu, kterou si přáli,“ dodává hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

„Cesta úspěchu pro tyhle studenty rozhodně nekončí. Věřím, že naše střední školy budou nadále dobrou oporou v dalším rozvoji jejich talentů. Těším se na to, co vymyslí v budoucnu,“ doplňuje Karel Jurka, radní Jihomoravského kraje pro oblast školství. „Podporovat mladé talenty je pro nás naprosto klíčové – v tomto případě mám radost hlavně z toho, že se studenti po dobu přípravy projektu mohli scházet v prostorách FabLabu a že vůbec můžeme nabídnout odpovídající zázemí, ze kterého pak rostou věci s přesahem do světa – a v tomto případě až do vesmíru,“ přidává gratulace krajský radní pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiří Hlavenka.

 

Členové týmu, jejich role a domovské střední školy:

Simon Klinga, vedení projektu, zakladatel LASAR týmu – Gymnázium Bystrc, Brno

Boris Brovkin, mechatronik, grafika, prezentace – Gymnázium Bystrc, Brno

Richard Nikel, 3D model – Gymnázium Blansko

Viktor Adámek, matematika a fyzika – Gymnázium Ústí nad Orlicí

Anna Krebsová, financování projektu, matematika – Gymnázium Mikulášské nám. 23, Plzeň

foto - Conrad Challenge, tým 01.jpg
foto - Conrad Challenge, tým 02.jpg
foto - Conrad Challenge, tým 03.jpg
foto - Conrad Challenge, tým 04.jpg
foto - Conrad Challenge, tým 05.jpg
foto - Conrad Challenge, tým 06.jpg
foto - Conrad Challenge, tým 07.jpg
foto - Conrad Challenge, tým 08.jpg
foto - Conrad Challenge, tým 09.jpg