ilustrační obrázek

Zástupci vedení kraje se setkali s diplomaty z Dněpropetrovské oblasti, jednali také o obchodní a průmyslové spolupráci

24.4.2024 17:00
Ve středu 24. dubna skončila třídenní návštěva ukrajinských diplomatů na území Jihomoravského kraje. Mezi hosty byla Iryna Hrytsai, náměstkyně guvernéra Dněpropetrovské oblasti nebo Yana Khudenko, tamní ředitelka Odboru ekonomického rozvoje.

Třináctičlenná výprava diplomatů z Dněpropetrovské oblasti dorazila do Brna v pondělí. Hned první den se hosté setkali s vedením Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického a zástupci Krajské hospodářské komory, absolvovali prohlídku Vědeckotechnického parku a Jihomoravského inovačního centra. V úterý je čekalo přijetí u hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha, mj. za účasti ukrajinské konzulky v Brně Anny Proshko. „Bavili jsme se o možnostech další podpory Dněpropetrovské oblasti – rádi bychom znovu poslali věcné dary, na stole jsou námi vyřazená vozidla nebo nemocniční lůžka. Nás tohle nestojí nic a jim to významně pomůže,“ vysvětluje jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Středeční program zahrnuje návštěvu společnosti Resideo, brněnského CyberCampusu a setkání se zástupci dalších regionálních firem a náměstky hejtmana Lukáše Dubce a Jana Zámečníka. „Partnerství není jenom o solidaritě, ale i o příležitostech pro naše firmy a podnikatele. S Dněpropetrovskou oblastí máme uzavřenou dohodu o obchodně-ekonomické, vědecko-technické a kulturní spolupráci, v rámci které chceme co nejvíc zapojit naše podnikatele do poválečné rekonstrukce zničeného území. Výhra je to na obou stranách,“ dodává náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

V rámci ukrajinských regionů má Jihomoravský kraj od roku 2018 aktivní partnerství s Lvovskou oblastí a od roku 2023 i s oblastí Dněpropetrovskou, která se od začátku ruské invaze na Ukrajinu potýká s pravidelnými útoky a v jejich důsledku poničenou infrastrukturou a výpadky elektřiny. Jihomoravský kraj Dněpropetrovské oblasti opakovaně poskytl humanitární pomoc ve formě věcných darů – na jaře roku 2023 to bylo 80 ks benzinových elektrocentrál, ve druhé polovině roku předal kraj humanitárním pracovníkům zdravotnická lehátka, matrace a lůžkoviny.

foto - Dněpropetrovsk 01.jpg
foto - Dněpropetrovsk 02.jpg
foto - Dněpropetrovsk 03.jpg
foto - Dněpropetrovsk 04.jpg