ilustrační obrázek

Nový dotační program Energion podpoří energeticky úsporná opatření na jihu Moravy

11.1.2024 15:00
Energion – nový dotační program, který ve středu 10. ledna schválili krajští radní, si bere za cíl přispět ke snížení rizika energetické chudoby a podpořit rozvoj moderního energetického systému na území Jihomoravského kraje.

„Z nového programu můžeme třeba obcím přispět na vytvoření energetického skenu budov nebo analýzy možností rozvoje komunitní energetiky s využitím obnovitelných zdrojů energie nebo například na zpracování energetických auditů a energetických koncepcí. Stejně tak podpoříme například i pořízení vlastních automatických SMART měřičů spotřeby energie nebo přispějeme i na činnost energetického manažera,“ vypočítává příklady využití podpory z Energionu náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec.

„Na Energion je vyčleněna celková částka 5 milionů korun. Chceme jeho prostřednictvím motivovat obce, města, místní akční skupiny nebo spolky, aby se ještě víc angažovaly ve prospěch výroby energie z obnovitelných zdrojů. Žadatelé mohou z tohoto programu získat až 150 tisíc korun,“ dodává náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

Zájemce o dotaci si bude moc podat jen jednu žádost, a to od 12. února do 1. března. V případě nevyčerpání prostředků vyhlásí kraj 2. kolo sběru žádostí do 28. června.