ilustrační obrázek

Kraj pokračuje v podpoře rodin, neformálně pečujících a rozvíjí pomoc v terénu

11.1.2024 9:00
Na středečním jednání Rady Jihomoravského kraje byly schváleny již tradiční dotační programy na podporu rodinné politiky, program na podporu pečujících osob či podpora pro děti při řešení krizových rodinných situací.

„Pokračujeme v podpoře jihomoravských rodin všech generací. Považuji také za stěžejní, že kromě programů pro tvorbu prostředí přívětivého pro rodiny s dětmi máme jako kraj připravenou i pomocnou ruku pro takové rodiny, které se ocitají v krizové situaci. V letošním roce jsme také navýšili program, který míří na podporu pečujících osob, a to o 1 milion korun. Celkem tak rozdělíme přes 13 milionů korun. Politiku děláme tak, aby rodiny na jihu Moravy mohly zůstat spolu,“ komentuje Jana Holomčík Leitnerová, radní pro rodinnou a sociální politiku.

Dalšími schválenými programy podpoří kraj rozvoj pomoci v oblasti péče o duševní zdraví v terénu nebo důstojný závěr života. „Stejně jako v předchozích dvou letech máme připravené finance na podporu a rozvoj paliativní péče pro pobytové sociální služby v kraji. Program je velmi vítaný, protože umožňuje personálu provést klienty služby závěrečnou fází života důstojně, profesionálně a často s účastí rodiny. I proto jsme se rozhodli navýšit program o milion korun a letos si zařízení mohou rozdělit 4 miliony korun,“ říká Holomčík Leitnerová

Větší zapojení psychiatrů, dětských psychologů nebo psychiatrických sester v území kraje je možné díky programu na rozvoj péče o duševní zdraví. „Ačkoli víme o nedostatku zdravotnického psychiatrického personálu, díky tomuto programu se nám daří alespoň část z nich poslat do území. To pomůže zejména rodinám či lidem s duševní nemocí, pro které není jednoduché dojet do ambulantní služby nebo o ní třeba ani neví,“ uzavírá Holomčík Leitnerová. Na program na podporu duševního zdraví kraj stejně jako loni, kdy šlo o novinku, posílá 6 milionů korun. Ty mohou využít sociální služby, které si do svého týmu přizvou právě profesionály ze zdravotnictví, díky kterým pak v terénu mohou lépe vyhodnocovat potřeby klientů.