ilustrační obrázek

Radní schválili modernizace učeben a výstavbu haly odborného výcviku v krajských školách za 119 milionů korun

18.12.2023 15:00
Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická ve Vyškově se dočká moderních učeben, akce vyjde na 23,9 milionů korun. Významnou investicí Jihomoravského kraje bude dále výstavba nové haly pro odborný výcvik a rekonstrukce učeben na Obchodní akademii a střední škole polytechnické ve Veselí nad Moravou. Tento projekt bude stát 94,7 milionů korun.

Rozhodli o tom na svém jednání v pondělí 18. prosince 2023 radní Jihomoravského kraje.

„Jde nám o podstatné zkvalitnění výuky pro žáky na našich školách. Ve Vyškově zmodernizujeme laboratoře a učebny fyziky a biologie. Zajistíme i vnitřní konektivitu školy, včetně zabezpečení sítě. Ve vnitrobloku počítáme s vybudováním výtahu pro bezbariérový přístup,“ popisuje akci na Gymnáziu a Střední odborné škole zdravotnické a ekonomické ve Vyškově radní pro investice Vladimír Šmerda. Jihomoravský kraj škole přispěje ze svého rozpočtu částkou 6 milionů korun, zbytek půjde z evropských dotací.

„Na přípravu projektu už byla vynaložena částka 1,4 milionu korun. Učební pomůcky škola nakoupí za 2,3 milionu korun, nejdráž samozřejmě vyjdou stavební práce. Ty se budou pohybovat cenově kolem 7,2 milionů korun,“ doplnil Šmerda informace k financování modernizace.

Investiční megaakce čeká Obchodní akademii a střední školu polytechnickou ve Veselí nad Moravou. V příštím roce se začnou stavět nové dílny odborného výcviku za miliony. Škole se podařilo získat dotaci z IROP ve výši 73,6 milionů korun, 21,1 milionu korun půjde z krajské kasy.

„Bude to pro školu velká pomoc. Pořídí se nové stroje a strojní zařízení. Spustí se například počítače pro simulaci programování CNC obráběcích strojů a pro modelování strojních součástí ve 3D,“zmínil radní Šmerda.

Ve škole budou v rámci projektu zrekonstruovány stávající učebny pro odborné předměty včetně odborných kabinetů, dovybaví se odbornými pomůckami a přístroji. Součástí plánu je i vybudování bezbariérového WC a šaten.

Nové dílny OA Veselí nad Moravou
Nové dílny OS Veselí nad Moravou