ilustrační obrázek

Science centrum VIDA! rozšíří nabídku pro nejmenší návštěvníky

14.12.2023 11:00
Pestřejší nabídku především pro nejmenší dětské návštěvníky a rozšíření vzdělávací funkce expozice – to si kraj slibuje od projektu revitalizace dětského science centra VIDA! v Brně.

Celý záměr přijde na 38,2 milionu, přičemž Jihomoravský kraj přispěje částkou 7,3 milionu korun. O podpoře kraje rozhodlo ve čtvrtek 14. prosince 2023 zastupitelstvo. Nejvíce – celkem 70 procent – pokryje dotace z Integrovaného regionálního programu ve výši 25,5 milionu korun. Další část (5,5 milionu) by měl poskytnout stát prostřednictvím Národního plánu obnovy.

„Chceme především těm nejmenším návštěvníkům centra nabídnout více exponátů a poskytnout nové možnosti, na kterých se děti budou vzdělávat. Přibude více edukativních prvků se zaměřením na smyslové a poznávací funkce. Modernizací expozice vznikne specializovaná sekce především z oblasti polytechnického, přírodovědného a společenského vzdělávání,“ říká krajský radní Jiří Hlavenka. Snahou je vytvořit inspirující prostředí pro rozvoj cílových skupin, kterými jsou děti do 2 let, děti v předškolním vzdělávání a žáci v mladším školním věku, a provázat ho s ostatními částmi expozice.

Všechno proběhne formou postupné celkové obnovy stávajícího prostoru dětské expozice v letech 2024 až do roku 2027. „Kvalitní vybavení dětské sekce budou využívat také mateřské a základní školy k doplnění své výuky. Tato spolupráce přispěje ke zvýšení kvality a nabídky vzdělávání nejen v Brně, ale i v jeho širokém okolí a dalších přilehlých regionech,“ dodává Hlavenka.

VIDA! science centrum vzniklo v roce 2013, jeho provozovatelem je příspěvková organizace kraje Moravian Science Centre Brno. Jen v minulém roce 2022 do centra zavítalo více než 180 tisíc návštěvníků a letošní počet návštěvníků bude určitě vyšší – loňský údaj v návštěvnosti byl totiž překonaný už v průběhu léta.

Více o centru zde: https://vida.cz/ .