ilustrační obrázek

Více peněz pro pečující a na rozvoj péče o duševní zdraví

14.12.2023 10:30
Na prosincovém jednání Zastupitelstva JMK (14. prosince 2024) schválili zastupitelé a zastupitelky rozpočet na rok 2024, jehož součástí je poprvé také 7 milionů korun na přímou podporu a rozvoj péče o duševní zdraví. Navýšila se také finanční podpora v rámci dotačního programu Podpora služeb pro pečující osoby.

„Téma duševního zdraví je jednou z priorit vedení Jihomoravského kraje. Podpora pro organizace je dlouholetá, máme také pracovní skupinu pro oblast duševního zdraví, kterou jmenovala Rada JMK. Letos na podzim jsme pak sestavili Tým pro duševní zdraví, který se zabývá koordinací tématu, zpracovává koncepci péče o duševní zdraví a spolurealizoval například kampaň Težkáhlava.cz. V příštím roce pak míří na podporu rozvoje 7 milionů, které budou určeny jak na práci týmu, tak na konkrétní aktivity v oblasti prevence duševních potíží,“ popisuje Jana Holomčík Leitnerová, radní pro sociální a rodinnou politiku.

„Současně také pokračuje dotační program Terénní sociálně zdravotní týmy, který slouží na podporu multidisciplinární spolupráce pro osoby s duševní nepohodou nebo duševním onemocněním. Díky tomu, že tyto týmy působí v terénu, mohou pokrýt větší část kraje a pomoci tak lidem v jejich přirozeném prostředí,“ dodává radní Holomčík Leitnerová.