ilustrační obrázek

První organizace sociálních služeb v kraji zavedly opatření na podporu pracovní schopnosti svých zaměstnanců

13.12.2023 13:00
Obyvatelé Jihomoravského kraje stárnou a tato skutečnost se projevuje i v pracovním životě. Jihomoravský kraj, který je zřizovatelem příspěvkových organizací, si tuto skutečnost velmi výrazně uvědomuje.

Součástí jeho strategických dokumentů je tedy i podpora pracovní schopnosti a age managementu (způsobu řízení s ohledem na věk zaměstnanců) v rámci jeho přímo řízených organizací. V uplynulém období proto realizoval pilotní projekt zavádění age managementu ve dvou organizacích sociálních služeb.

Koncept pracovní schopnosti, vyvinutý ve Finsku, je jedním z přístupů, který reagoval na stárnutí v řadě evropských zemí koncem 20. století. V ČR, které dominuje celkové demografické stárnutí populace, a tedy i stárnutí pracující populace, jeho význam neustále roste. Pro udržení stárnoucích zaměstnanců na trhu práce je nezbytné vytvořit podmínky, které budou zohledňovat jejich zdraví, fyzický stav i duševní kapacitu, ale také vhodné pracovní podmínky reagující na změny, které u člověka v průběhu stárnutí nastávají.  Jak ukazují zahraniční studie, velmi významný pokles pracovní schopnosti je identifikován právě v sektoru sociálních služeb.

„Kraj se u svých příspěvkových organizací v sociální oblasti nezaměřuje jen na ekonomicko-provozní oblast, ale jde nám i o naše zaměstnance a zaměstnankyně. Vážíme si jejich práce, která je psychicky i fyzicky náročná. Protože je navíc situace na trhu práce jaká je, snažíme se lépe zmapovat potřeby zaměstnankyň a zaměstnanců a zajistit jim pohodu a kvalitní pracovní podmínky. Nechceme o ně přijít, jejich zkušenosti jsou pro kvalitní poskytování péče v kraji stěžejní,“ řekla radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Holomčík Leitnerová.

Do projektu zavádění age managementu byly zapojeny příspěvkové organizace Zámek Břežany a Domov pro seniory Černá Hora. Aktivity projektu zahrnovaly analytickou část u obou organizací mezinárodně standardizovanými metodami: age management audit, měření pracovní schopnosti pomocí indexu pracovní schopnosti (Work Ability Index 1.0), měření spokojenosti a indexu pracovní pohody (Personální radar a firemní radar, Work Ability Index 2.0) a implementační část. Na základě získaných výsledků byla navržena konkrétní opatření na podporu pracovní schopnosti zaměstnanců. Projektových aktivit se zúčastnili všichni zaměstnanci obou organizací. Závěrečnou část tvořil u obou organizací kontrolní audit, který číselně vyjádřil naplňování pilířů age managementu. U obou organizací došlo k číselně vyjádřenému posunu v naplňování jednotlivých pilířů age managementu. S ohledem na získané výsledky obě organizace získaly ocenění Age Management Friendly a v mezinárodním ocenění pak cenu Age Management Excellence Award.

„Sociální služby jsou specifická záležitost, pracuje v nich především střední a starší generace a nedaří se získat tu mladou. Jedná se o fyzicky i psychicky náročnou práci, kdy třeba v našem zařízení zaměstnanci pečují o imobilní klienty. S tím souvisí následné problémy u našich pečovatelek s pohybovým aparátem. Chceme si je v práci udržet, proto dostávají třeba poukázky k fyzioterapeutovi. U zaměstnanců v předdůchodovém věku nebo maminek s menšími dětmi se snažíme nabízet sdílené poloviční úvazky.  Dva takoví zaměstnanci zajistí sdílenou dvanáctihodinovou směnu,“ okomentoval zavádění age managementu ředitel Zámku Břežany Vít Janků.

Realizace projektu, jeho konkrétní aktivity a praktické zkušenosti byly představeny na konferenci „Age management v Jihomoravském kraji“ v úterý 13. prosince 2023, kterou pořádal Jihomoravský kraj, nezisková organizace Age Management z.s. a Asociace nestátních neziskových organizací JmK z.s. Aktivity projektu jsou v souladu se Strategií rozvoje lidských zdrojů JmK 2016-2025 a Koncepcí rodinné politiky pro všechny generace 2020-2030.

Kontakt pro média:

Mgr. Alena Knotková, Jihomoravský kraj, knotkova.alena@jmk.cz, tel: 739 324 069

Mgr. Bořivoj Sekanina, Jihomoravský kraj, sekanina.borivoj@jmk.cz, tel: 541 651 424,

Mgr. Ilona Štorová, Age Management z.s., storova@agemanagement.cz, tel: 734 318795

foto - konference Age management 000.jpg
foto - konference Age management 01.jpg
foto - konference Age management 02.jpg
foto - konference Age management 03.jpg
foto - konference Age management 04.jpg
foto - konference Age management 05.jpg
foto - konference Age management 06.jpg
foto - konference Age management 07.jpg
foto - konference Age management 08.jpg