ilustrační obrázek

Za pomoci kraje ve Veselí nad Moravou vzniká Dům přírody Bílých Karpat

23.11.2023 12:00
Kraj navýší svoji podporu na vybudování Domu přírody Bílých Karpat, který bude v příštím roce na jaře otevřen ve Veselí Nad Moravou. Ve středu 22. listopadu 2023 o tom rozhodli krajští radní.

„Jihomoravský kraj dosud výstavbu Domu přírody Bílých Karpat podpořil 10 miliony korun. Základní organizace ČSOP Bílé Karpaty požádala o navýšení finanční podpory z rozpočtu Jihomoravského kraje na vícepráce. Jde například o likvidaci azbestové krytiny, výměnu klimatizace, fasádní omítky, doplnění elektrorozvodů, solární panely, úpravy příjezdových cest a podobně. Proto rada schválila záměr navýšit tuto podporu o 1,4 milionu na 11,4 milionu korun,“ konstatuje náměstek hejtmana Lukáš Dubec. Rozhodnutí rady musí ještě potvrdit prosincové zastupitelstvo.

Investorem nového moderního návštěvnického střediska pro chráněnou krajinnou oblast Bílé Karpaty je Český svaz ochránců přírody. To bude středisko, které buduje od roku 2021, také provozovat. Jeho výstavba přijde celkem na 84 milionů korun a financuje ho především z dotace Operačního programu Životní prostředí.

Nové osvětové středisko, které vznikne v historickém jádru města na břehu řeky Moravy na Bartolomějském náměstí, bude přitažlivou formou seznamovat veřejnost s přírodními zajímavostmi území Bílých Karpat. Nosným prvkem bude interaktivní expozice v interiéru a exteriéru. Kromě proslulých luk s pestrou škálou orchidejí a motýlů zavítá návštěvník do lesů a do podzemí, kde mu bude představen život v půdě a oběh vody v krajině s návody, jak ji v ní zadržet. Dům přírody bude nabízet nejen výukové programy pro školy a veřejnost, ale například i teambuldingové akce v přírodě nebo mimoškolní aktivity pro děti a mládež.