ilustrační obrázek

Dalších sto milionů na opravu a rekonstrukci krajských silnic

8.11.2023 14:30
Jihomoravský kraj letos opraví a zrekonstruuje více silnic II. a III. třídy, než bylo plánováno. Jedná se o 24 silnic, čtyři mosty a bude se chystat i 5 projektových příprav staveb - to vše za sto milionů korun. Na svém jednání 8. listopadu 2023 o tom rozhodli krajští radní.

„Nám se podařilo celou řadu staveb udělat levněji, než se předpokládalo, a doplňujeme to ještě o další peníze, které máme v rozpočtu navíc. Silnic a mostů, které opravy a rekonstrukce potřebují, máme bohužel pořád hodně. Tak chceme s tímto vnitřním dluhem zase pohnout,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Modernizace silnic je nepřetržitý proces. Jsem rád, že můžeme realizovat další stavební akce nad rámec letošních plánovaných akcí. Většina nových oprav a rekonstrukcí se stihne udělat ještě do konce roku,“ doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha.

Mezi nově naplánované stavby patří například: rekonstrukce silnice II/152 Ořechov (přeložka silnice) nebo II/408 Zálesí (vjezdové brány), oprava silnice III/00213 mezi Litostrovem a Rosicemi, III/15266 mezi Syrovicemi a Ořechovem, II/431 na hranici okresu Ždánice či průtahu v Násedlovicích. Rekonstrukce mostů se bude týkat například Rosic a Klobouček, silničáři opraví také most přes Vážanský žleb. Bezpečnost provozu bude zajištěna u silnice II/379 Kateřina – Nový hrad, kdy nevyhovující povrch bude vyměněn za protismykový. Projektová příprava staveb se bude chystat pro most v Hostimi nebo průtah v Jezeřanech – Maršovicích.