ilustrační obrázek

Krajská vzdělávací organizace VIM rozšíří svou působnost o sociální sféru a zdravotnictví

2.11.2023 11:30
Krajští zastupitelé na svém zasedání 2. listopadu 2023 rozhodli o výrazné změně ve zřizovací listině VIM – Vzdělávacího institutu pro Moravu. Svým hlasováním podpořili rozšíření vzdělávání a poskytování služeb o další příjemce, a to především pracovníky sociálních služeb a management zdravotnických zařízení.

Díky rozšíření o sociální sféru může VIM zažádat o akreditaci u ministerstva práce a sociálních věcí, což umožní realizovat vzdělávací akce pro pracovníky v sociálních službách. „Rozšiřování vzdělávacích programů o sociální oblast je nezbytné pro zajištění komplexní přípravy odborníků, kteří se budou věnovat sociálním otázkám našeho kraje a budou schopni reagovat na aktuální potřeby. Sociální pracovníci navíc mají zákonnou povinnost se sebevzdělávat v rozsahu nejméně 24 hodin ročně a kraj coby zřizovatel dosud tuto možnost přímo neposkytoval,” vysvětluje Jana Holomčík Leitnerová, krajská radní pro sociální věci a rodinnou politiku. Další výhodou vzdělávání prostřednictvím vlastní organizace je možnost plánovat obsahy kurzů a cíleně vytvářet moduly pro jednotlivé druhy organizací.

Současně s tímto návrhem zastupitelé podpořili i rozšíření o oblast zdravotnictví, kde je plánováno vzdělávat především ředitele a střední management nemocnic. Převážně půjde o překlopení vzdělávacích programů, které se dnes realizují v rámci akademie pro ředitele středních a základních škol. „Tato spolupráce má potenciál zvýšit kvalitu managementu v našich zdravotnických zařízeních a vytvořit tak lepší prostředí pro péči o naše občany,” uvedl Karel Podzimek, krajský radní pro zdravotnictví.

VIM dodnes vzdělával především pedagogické a nepedagogické pracovníky či ředitele škol. Reformním krokem zastupitelé institut posílili s možností strategického rozvoje. „Tato rozšířená působnost VIM je důležitým krokem k posílení vzdělávacího prostředí v našem regionu a k zajištění lepší přípravy odborníků pro klíčové oblasti,” dodal Karel Jurka, krajský radní pro vzdělávání, pod kterého spadá činnost institutu.

Schválená podoba zřizovací listiny je nyní adresována ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, kde musí dojít k zápisu změny do veřejného rejstříku.