ilustrační obrázek

Kraj letos v rámci boje proti následkům dlouhodobého sucha podpořil rekordních 165 projektů

2.11.2023 10:30
Kraj pokračuje v boji proti následkům dlouhodobého sucha na jihu Moravy, letos podpořil rekordních 165 projektů. Na svém jednání ve čtvrtek 2. listopadu rozhodli zastupitelé kraje o poskytnutí finančních prostředků v rámci 3. kola dotačního programu Podpora adaptačních opatření na změnu klimatu.

„Pošleme například 238 tisíc korun na mokřad v Kubšicích, půl milionu na revitalizaci lokality Ploštiny postižené tornádem v Lužicích a stejnou částku na hospodaření se srážkovými vodami v lokalitě Za Humny v Přísnoticích. V této fázi podpoříme ještě letos projekty celkovou částkou přes 1,8 milionu korun. Boj proti následkům dlouhodobého sucha zůstává naší prioritou,“ konstatuje náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

S tím souhlasí náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec. „Jedná se o jeden z nejdůležitějších dotačních programů, které máme na jihu Moravy k dispozici. Snažíme se motivovat nejen obce, ale také spolky nebo místní akční skupiny ke krokům, které by snížily dopady sucha na životní prostředí v regionu. Každý takový projekt má pozitivní dopady nejen na kvalitu života obyvatel, ale i na hospodářství v bezprostředním okolí,“ říká náměstek Dubec.

Celkem 148 žádostí o dotace podpořil kraj v prvním kole dotačního programu částkou 14,7 milionu korun, ve druhém kole šlo o podporu 10 projektům sumou 1,5 milionu. Nyní v rámci 3. kola poputuje částka 1,8 milionu 7 projektům (přehled viz tabulka, docx).