ilustrační obrázek

Sanatorium Pálava bude o 200 milionů levnější, než se čekalo

2.11.2023 11:30
Jihomoravský kraj postaví Sanatorium Pálava pro léčebně rehabilitační péči pacientů stabilizovaných po těžkých a kritických stavech. Na svém zasedání ve čtvrtek 2. listopadu 2023 krajští zastupitelé schválili pokračování přípravy a realizace projektu. Pro hlasovala drtivá většina zastupitelů: 58 z 60. V nejbližších dnech bude podepsána smlouva se zhotovitelem.

 „Vysoutěžili jsme dodavatele a celková cena je o 200 milionů menší, než byl původní předpoklad. Teď se bude zhruba měsíc projektovat a v prosinci může být předáno staveniště stavební firmě," uvádí hejtman Jan Grolich.

 Odborný léčebný ústav Pasohlávky nabídne 210 lůžek. Cílem je, aby Sanatorium Pálava tvořilo společně s Rehabilitačním ústavem Kladruby a Rehabilitačním ústavem Hrabyně páteřní síť odborných rehabilitačních ústavů. Vznik sanatoria je zásadní pro všechny potřebné pacienty, kterým by mělo pomoci v co nejkratším termínu zlepšit zdravotní stav a zajistit co nejrychlejší návrat do běžného života. Sanatorium bude stát 784 milionů korun. Stavba by měla být hotová na přelomu roku 2025/2026, poté bude následovat zahájení provozu.

„Máme současně požádano o dotaci z Národního plánu obnovy - Podpora rehabilitační péče pro pacienty po kritických stavech. Ta může celý projekt pro kraj zlevnit o dalších 289 milionů," upřesnil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

 „Už teď pracujeme na tom, abychom měli zajištěný personál, a proto otevíráme s lékařskou fakultou Masarykovy univerzity speciální neurorehabilitační kurz," upřesnil hejtman Grolich.

 Interdisciplinární terapie v neurorehabilitaci je kurz o kapacitě zhruba 25 lidí a trvá dva roky. Nabízí prohloubení vzdělání fyzioterapeutům, ergoterapeutům a oboru všeobecná sestra. Jihomoravský kraj poskytl na jeho přípravu Masarykově univerzitě 2 miliony korun.