ilustrační obrázek

Cyklostezka propojí Želešice, Modřice a Rebešovice

11.10.2023 11:30
Krajští radní na svém středečním jednání 11. října 2023 odstartovali projekt vypsáním veřejné zakázky na projektovou dokumentaci pro vydání stavebního povolení. Nová cyklostezka v délce přes 3,6 kilometru propojí Želešice, Modřice a Rebešovice na Brněnsku.

Půjde o stavbu nové komunikace v prostředí nezpevněných lesních a polních cest. „Vznikne tak zcela nová liniová stavba. Předpokládáme, že celkové náklady projektu dosáhnou částky 51,5 milionu korun,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Zámečník. Kraj hodlá na vybudování cyklostezky využít především evropské prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Součástí projektu je i lávka, na kterou bude převedena cyklistická a pěší doprava přes řeku Svratku v katastrálním území Modřic a Chrlic. „Navrhované cyklistické stezky vždycky trasujeme v návaznosti na existující dopravní infrastrukturu. Začátek cyklostezky tak bude v obci Želešice a s navrhovanou lávkou přes řeku Svratku zajistí propojení Modřic a Rebešovic. Nová cyklostezka bude navazovat na dálkovou trasu Brno-Vídeň a dálkovou trasu evropského významu EuroVelo 9,“ konstatoval náměstek hejtmana Zámečník. Jak následně dodal, připravovaná cyklostezka bude sloužit nejen nadšencům pro cykloturistiku, ale jejím vybudováním chce kraj také zvýšit bezpečnost lidí, kteří tudy na kole jezdí za každodenní prací nebo do škol.

Na stavbu již bylo v květnu vydáno územní rozhodnutí. Náklady na zpracování projektové dokumentace jsou odhadovány na 2 miliony korun (včetně DPH). Vydání stavebního povolení kraj předpokládá na konci roku 2024, zahájení stavby plánuje na druhé čtvrtletí roku 2025.