ilustrační obrázek

Setkání s občany, archeopark a beseda s vinaři. Takový byl druhý den prezidentské návštěvy

27.9.2023 17:00
Jižní cíp Jihomoravského kraje navštívil dnes (27. září 2023) prezident České republiky Petr Pavel společně se svou chotí. Druhý a závěrečný den návštěvy zahájili v Hruškách na Hodonínsku, poté následoval Archeopark Brána do Římské říše u Mušova a na závěr setkání s vinaři v Dolních Dunajovicích. Hlavu státu po celou dobu doprovázel hejtman Jan Grolich.

Po noci strávené v hotelu Skalní mlýn v Moravském krasu se prezident Petr Pavel vydal do Hrušek na Hodonínsku. Během debaty se starosty a starostkami obcí, které před dvěma roky zasáhlo ničivé tornádo, šéfy jednotlivých složek jihomoravského záchranného systému a koordinátorkou Dobro týmu se řešila připravenost na případné živelní pohromy. Podle hlavy státu by obcím mohla pomoct systematická dlouhodobá metodická příprava na tyto situace. Kdyby obce trénovaly krizový management a situace, nemusely by v případě nenadálých přírodních pohrom tolik improvizovat. V souvislosti s fungováním složek Integrovaného záchranného systému při mimořádných událostech a zapojení armády Petr Pavel zmínil i vhodnost možné legislativní úpravy, která by nasazení armády zrychlila a zjednodušila. Prezidentovi byl sympatický také vznik Dobro týmu, který koordinuje pomoc dobrovolníků a Jihomoravský kraj jeho vznik představil letos v červnu.

Archeologie a vykopávky patří ke koníčkům prezidenta republiky. Pracovníci Archeologického ústavu při Akademii věd ČR, Brno připravili prezidentskému páru poutavou prohlídku Návštěvnického centra v Mušově. Nechyběla ani císařské legie a krátká ukázka vojenské taktiky.

Závěr prezidentské návštěvy patřil symbolicky vinařům. V Domě dr. Karla Rennera v Dolních Dunajovicích diskutovali vinaři s prezidentem současný stav a pozice oboru vinohradnictví a vinařství, směřování v nadcházejících 10 letech, přesahy vinařství u nás i v zahraničí a neopomnělo se ani dění kolem spotřební daně na tichá vína. V této záležitosti podpořil prezident Petr Pavel vinaře, ať přijdou s konstruktivním řešením této situace.

01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpeg
10.jpeg
11.jpg
12.jpeg
13.jpeg
14.jpg
15.jpg