ilustrační obrázek

Vyzkoušet si krajskou politiku nanečisto může vítěz soutěže Den hejtmanem

25.9.2023 15:30
Možnost prožít jeden den v kůži hejtmana čeká na výherce soutěže Den hejtmanem. Další ročník studentského klání vyhlásil dnes (25. září) tým studentů Gymnázia Vídeňská spolu s Jihomoravským krajem.

Na soutěži určené tříčlenným týmům studentů ve věku 15 až 19 let ze středních škol na území Jihomoravského kraje se odborně podílí Katedra politologie Fakulty sociálních studií MU, Ekonomicko-správní fakulta MU a brněnské studio České televize.

Hlavní výhrou bude možnost prožít jeden den spolu s hejtmanem Jihomoravského kraje. Výherce si vyzkouší téměř vše, co práce hejtmana obnáší. První tři družstva obdrží také ocenění ve formě finančních poukázek v celkové hodnotě 100 tisíc korun. „Tady ani tak nejde o tuhle soutěž, ale o to, aby studenti měli odvahu a chuť se zapojit do veřejného života v reálném světě. Když si vyzkouší kampaň a bude je to bavit, možná uvidí, že se dokážou veřejně angažovat ve chvíli, když budou chtít v naší společnosti opravdu něco změnit, “ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Součástí nabídky pro zúčastněné studenty je i vzdělávací program zaměřený na politický marketing, krajské volby a veřejnou správu, tvorba a provedení mediálních prezentací, vedení rozhovorů. „Jedním z hlavních cílů soutěže je vzdělávání středoškoláků v oblasti rozvoje jejich kompetencí potřebných k zapojení do politického života obce a kraje. Chceme, aby si naši studenti uvědomili, že v demokratické společnosti je důležitá aktivita a angažovanost každého občana,“ přiblížil smysl soutěže Jindřich Svoboda, učitel a organizátor soutěže.

Novinkou letošního ročníku je širší zapojení studentů středních škol jako volitelů. Ti budou sledovat debatu kandidátů na hejtmanku/hejtmana a následně provedou volbu svého favorita podobně jako v krajských volbách. V celkovém hodnocení výsledků soutěže bude mít tato volba váhu 50 procent.

„Jakožto mladý člověk zajímající se o politiku vnímám, že by se co nejvíce mých vrstevníků mělo do politiky zapojit a zajímat se o ni. A přesně to soutěž Den hejtmanem umožňuje. Jak nám, organizátorům, tak především soutěžícím,“ dodal Ondřej Sýkora, student Gymnázia Vídeňská.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Jindřich Svoboda

Gymnázium Brno, Vídeňská, příspěvková organizace

Tel: 604542859