ilustrační obrázek

Kraj podpoří vzdělávání seniorů i organizace věnující se osobám se zdravotním postižením

22.9.2023 14:00
Učit se a objevovat svět se dá v každém věku. Jihomoravský kraj proto ve spolupráci s Mendlovou univerzitou spouští projekt Jihomoravská seniorská akademie (JSA).

„Chceme přiblížit kvalitní vzdělávání na velmi aktuální a potřebná témata blíže k seniorům. Spolupráce s takovým partnerem, jakým je VŠ MENDELU, která má 20 let zkušeností se vzděláváním seniorů v rámci Univerzity třetího věku, si velmi cením. Kromě učení se novým věcem dostanou účastníci a účastnice akademie potkat se svými vrstevníky a rozšířit si tak další možnosti trávení volného času – třeba v dalších volnočasových aktivitách. Nebo se prostě jen potkat a popovídat si,“ uvádí Jana Leitnerová, radní pro sociální a rodinnou politiku. V následujících měsících proběhnou přípravy projektu a v roce 2024 odstartuje JSA ve Vyškově a Znojmě. „Postupně každý rok přibydou dvě další města v rámci Jihomoravského kraje. Na zájemce z řad seniorů a seniorek čeká celkem 48 výukových hodin s profesionálními lektory. Chybět nebude ani praktická část výuky,“ doplňuje radní Leitnerová. Další finance míří po schválení krajskými zastupiteli a zastupitelkami k organizacím Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením, a to na projekty Rehabilitačně ozdravný pobyt mentálně a kombinovaně postižených osob, podpora neformálních pečovatelů a na projekt Podzimní semestr Večerní školy pro mentálně postižené.

 

Jihomoravští zastupitelé schválili navýšenou podporu pro poskytovatele sociálních služeb v rámci Návratné finanční výpomoci

Návratná finanční výpomoc je novinka, kterou kraj zavedl v letošním roce. Má za cíl pomoct poskytovatelům sociálních služeb, které nejsou zřizovány městy či krajem, překlenout začátek kalendářního roku. „V letošním roce, kdy šlo o pilotní projekt, si služby požádaly o zhruba 30 milionů korun. Na příští rok však rozdělujeme už více jak 80 milionů korun. To je pro mě důkazem, že opravdu můžeme službám pomoct v době, kdy ještě nemají rozdělenou dotaci ze státního rozpočtu či finance od kraje,“ uvádí Jana Leitnerová, radní pro sociální a rodinnou politiku.

Financování služeb, respektive chvíle, kdy na základě smlouvy obdrží poskytovatelé finanční prostředky, se odvíjí od termínu rozdělení státní dotace, kterou sám kraj dostane až během prvních dvou měsíců kalendářního roku. „Sociální služby jsou pilířem péče o lidi v Jihomoravském kraji. Jsem proto ráda, že kromě navýšení financí do krajské dotace jsme přišli i s touto pomocí na začátek roku. A pevně věřím, že se Návratná finanční pomoc stane pevnou součástí podpory sociálních služeb,“ dodává radní Leitnerová.