ilustrační obrázek

Kraj zřídil tým na vzdělávání sociálních pracovníků a péči o duševní zdraví

21.9.2023 12:00
Jihomoravský kraj bude více dbát na vzdělávání pracovníků v sociálních službách a současně prohloubí práci na tématech duševního zdraví. Zřídil trojčlenný tým pracovníků, kteří se budou oblasti věnovat. Na tiskové konferenci v Brně to 21. září 2023 společně oznámili krajští radní Jana Leitnerová a Karel Jurka.

Náplní práce nově zřízeného týmu, který bude působit při VIM - Vzdělávacím institutu pro Moravu, je pořádání vzdělávacích seminářů, koordinace souvisejících aktivit a profesní rozvoj pracovníků v sociálních službách. Zákon o sociálních službách totiž ukládá povinnost sociálním pracovníkům, aby se nejméně v rozsahu 24 hodin za kalendářní rok vzdělávali v daném oboru, ale kraj dosud nedisponoval organizací, která by tuto službu nabízela. Dojde tak k rozšíření činnosti vzdělávacího institutu, který se dosud zaměřoval primárně na vzdělávání pedagogických pracovníků.

„Změna přinese významný benefit nejen pro sociální pracovníky, pro které budeme moci připravit vzdělávání dle potřeb v kraji. Jako kraj budeme moct směřovat a rozvíjet vzdělávací aktivity tak, aby odrážely priority a nastavenou strategii sociální politiky našeho regionu. Jsem velmi ráda, že se nám v rámci vedení kraje i zapojených organizací podařilo prolomit resortismus a spolupracujeme v rámci sociálně zdravotního pomezí a vzdělávání. Díky tomu můžeme lépe a efektivněji rozvíjet krajské organizace,” vysvětluje Jana Leitnerová, radní Jihomoravského kraje pro oblast sociálních věcí.

Další významnou oblastí, které se bude tým věnovat, je duševní zdraví. V současné době Jihomoravský kraj v této oblasti financuje především úvazky pro školní psychology, činnost poradenských zařízení nebo školní preventisty. Mimo to jim přispívá na získání odborné kvalifikace a prohlubování dovedností. Náklady letošního roku pro tuto oblast překračují 30 milionů korun a počítá se s nimi i do následujících let. Úkolem týmu bude tyto vzdělávací akce celokrajsky koordinovat, získávat zpětnou vazbu a naplňovat související požadavky.

„Panuje všeobecná shoda, že je nutné se věnovat oblasti duševního zdraví žáků. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale psychické zdraví je stejně důležité jako to fyzické. Pokud si dítě zlomí nohu, tak okamžitě jede k doktorovi, ale při psychických potížích se často problém přehlíží. Velmi si cením meziresortní spolupráce, která zefektivní naše snažení v tomto směru a povede ke zlepšení situace v terénu,” dodal Karel Jurka, radní Jihomoravského kraje pro oblast vzdělávání.

Prvním výstupem týmu bude kampaň zaměřující se na témata duševního zdraví u teenegerů. Studie totiž ukazují, že právě psychické problémy trápí velkou část z nich, avšak většina z nich se za ně stydí. Součástí kampaně je proto jejich destigmatizace. Zároveň vznikne ucelený portál. Ten nabídne jednoduchý rozcestník na hlavní organizace, které mohou lidem pomoci s jejich trápením. Celá kampaň bude představena v úterý 10. října 2023, na které připadá tradičně mezinárodní den duševního zdraví.

V čele specializovaného tříčlenného týmu bude stát Pavla Kovářová, která je současně navržena do nové pozice výkonné koordinátorky pro sociální oblast a duševní zdraví. Činnost týmu vyjde kraj ročně na přibližně 3 miliony korun. Podílet se na této činnosti budou i metodici vzdělávání a jiní pracovníci, kteří již na VIM dnes fungují.

foto - TK k vzdělávání sociálních pracovníků 01.jpg
foto - TK k vzdělávání sociálních pracovníků 02.jpg
foto - TK k vzdělávání sociálních pracovníků 03.jpg
foto - TK k vzdělávání sociálních pracovníků 04.jpg