ilustrační obrázek

Kraj chce nejen atraktivní, ale i bezpečnou cyklistiku. Osloví především seniorské uživatele elektrokol

13.9.2023 12:30
Rostoucí obliba elektrokol mezi cykloturisty s sebou přináší nárůst počtu zranění, a to i těch se smrtelnými následky. Na tento negativní trend zareagoval Jihomoravský kraj změnou projektu „Atraktivní a bezpečná cyklistika v příhraničí Jihomoravského a Trnavského kraje“.

Doplnění projektu o jeho osvětovou část schválili ve středu 13. září 2023 radní kraje, konečné slovo budou mít ještě zastupitelé.

Oblíbenost elektrokol cykloturisty roste. „Přitom údaje Centra dopravního výzkumu jasně ukazují, že s tímto nárůstem roste i počet nehod a zranění, i smrtelných, a to především mezi seniory. Během let 2017 až 2021 zemřelo 26 cyklistů na elektrokolech, z toho převážná většina osob byla starší 65 let. U osob seniorského věku se mnohdy na kvalitě jízdy podepisují faktory, jakými je zejména snížená schopnost reakce nebo nedostatek síly při manipulaci mnohem těžších elektrokol,“ argumentuje náměstek hejtmana Jan Zámečník. Jak dodává, při projednávání koncepce rozvoje cyklistiky na území kraje do roku 2030 na tento problém upozorňovali také zástupci obcí.

Společný přeshraniční projekt financovaný za pomoci prostředků programu Interreg Slovensko – Česko 2021–2027 přinese například výstavbu nové cyklostezky a výstavbu transbordéru přes řeku Moravu (podrobnosti o projektu ZDE). Z celkové sumy 108 milionů korun (80 procenty přispěje program Interreg) činí výdaje na osvětovou činnost přibližně 265 tisíc korun.

„Může se zdát, že v rámci projektu s takovým finančním objemem se jedná o symbolickou částku. Pro nás je ale důležitý samotný první krok. Když se nám podaří zesílit povědomí o bezpečném užívání elektrokol a zároveň zvýšit bezpečnost především jejich seniorských uživatelů na cyklostezkách v regionu, budu to považovat za úspěch,“ dodává náměstek Zámečník. Uskuteční se tak například výlety pro klienty a jejich asistenty z domovů pro seniory se sídlem v blízkosti Baťova kanálu z české i slovenské strany hranice anebo workshopy k tématu jízdy na elektrokole pro seniory.