ilustrační obrázek

Laureáti obdrželi krajské ocenění Zlatý tahák za pedagogický leadership

6.9.2023 21:00
Na slavnostním setkání ředitelů středních škol ve Slavkově u Brna dne 6. září 2023 bylo předáno laureátům ocenění Zlatý tahák. Oceněným za kategorii osobnost byl ředitel vyškovského gymnázia Václav Klement a institucionální ocenění získala brněnská autistická škola.

Důvodem pro ocenění RNDr. Václava Klementa, který je ředitelem Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické Vyškov, bylo vybudování moderní školy sdružující obory všeobecného i odborného vzdělávání, zavedení progresivní výuky OZON, která je založena na objevování, originalitě a otevřenosti a v neposlední řadě za spolupráci s vysokými školami a navázání významné mezinárodní spolupráce s opakovaným ziskem grantů japonského ministra školství na podporu studentské vědecké činnosti v oblasti přírodních věd.

“Pana ředitele i jeho práci znám řadu let, a proto mě osobně potěšilo, že odborná rada rozhodla o jeho ocenění. Sluší se uvést, že je skutečný lídr, který tahá kvalitu školství dopředu, a to daleko za hranice jeho školy,” okomentoval ocenění Karel Jurka, radní Jihomoravského kraje pro oblast vzdělávání.

Ocenění pro instituce získala Mateřská škola, základní škola a praktická škola Brno, Štolcova, která je jedinou školou v České republice, která se zaměřuje výhradně na vzdělávání dětí s poruchou autistického spektra. Klíčovými argumenty pro udělení bylo rozšíření činnosti o předškolní a střední vzdělávání, provozování speciálně pedagogického centra, které se stalo garantem poradenské péče pro děti a žáky v Jihomoravském kraji i mimo něj, sledování, využívání a ověřování v praxi nových metod a forem vzdělávání dětí a žáků s poruchou autistického spektra a dále sdílení znalostí a trendů výuky, diagnostiky a speciálně pedagogických postupů s kolegy s ostatních škol. 

“Musíme poděkovat a vyzdvihnout práci této instituce, která je nenahraditelným prvkem ve vzdělávání dětí s autismem. Navíc si od ocenění slibuji, že se téma dostane více do popředí, protože tyto děti ani jejich rodiče to nemusí mít vždy jednoduché,” uvedl Jurka.

Laureáty vybírá odborná rada, která byla vytvořena při VIM - Vzdělávacím institutu pro Moravu pod záštitou člena rady Jihomoravského kraje pro oblast vzdělávání. Rada je složena z uznávaných ředitelů základních a středních škol, zástupců České školní inspekce, univerzit a dalších subjektů akademické sféry. Kandidáty na ocenění může navrhovat odborná i široká veřejnost. Pro ročník 2024 budou návrhy opětovně sbírány v období od ledna až do května příštího roku.

“Velmi mě potěšilo, že pan ředitel Klement ve svém projevu zmínil, že zisk Zlatého taháku je pro něj vrcholem jeho ředitelské kariéry. Vážíme si práce všech lídrů a tímto je chceme ocenit, vyzdvihnout a ukázat jejich práci jako dobrý příklad pro další kolegy,” uvedla Leona Sapíková, ředitelka VIM - Vzdělávacího institutu pro Moravu.

foto - Zlatý tahák 01.JPG
foto - Zlatý tahák 02.JPG
foto - Zlatý tahák 03.JPG
foto - Zlatý tahák 04.JPG
foto - Zlatý tahák 05.JPG