ilustrační obrázek

Kraj se zaměří na pomoc znevýhodněným územím. Podpoří bydlení i podnikání

31.8.2023 14:00
Nový dotační program „Podpora bydlení a podnikání na vybraných rozvojově znevýhodněných územích Jihomoravského kraje 2023–2024“ vznikl jako konkrétní reakce na analýzu hospodářsky znevýhodněných území, kterou si nechal kraj vypracovat v minulém roce. Žadatelé o dotaci mohou podávat žádosti během října 2023, kraj na dotační program uvolnil 10 milionů korun.

Dotaci budou využívat obce ze znevýhodněných území na zasíťování pozemků nebo demolice, koupě, rekonstrukce a opravy nemovitostí. Takto zainvestované stavební pozemky může vedení obcí použít pro následnou výstavbu bytových, rodinných domů a objektů pro podnikání.

 „Analýz už vzniklo hodně, aby měly smysl, musí se něco stát.  Máme tvrdá data o hospodářsky a sociálně ohrožených regionech na úrovni obcí se stavebním úřadem. Doplnili jsme to o konkrétní požadavky starostů z výjezdů na Veselsko, Velkoopatovicko a Znojemsko, na kterých zmiňovali opatření, která by jim mohla pomoct.  A tohle je první konkrétní výstup. Není to spása světa, ale věřím, že jsou to věci, které můžeme udělat a mají smysl," říká jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Na zasíťování jedné stavební parcely bude možné získat až 100 tisíc korun. V daných obcích je také spousta starých nevyužitých domů v zástavbě, proto je možné žádat 1 milion korun na nákup nebo rekonstrukci nebo 0,5 milionu na demolici nemovitostí," vysvětluje podrobnosti Jan Zámečník, náměstek hejtmana pro regionální rozvoj.

Nový dotační program ještě musí schválit Zastupitelstvo Jihomoravského kraje, které zasedá 21. září 2023.

Důležité jsou pro rozvojově znevýhodněná území také investice do infrastruktury. Konkrétně na Velkoopatovicku jen během letošního roku kraj spravil přes 7 kilometrů silnic za téměř 45 milionů korun.

„Chceme zohlednit data z analýzy i při tvorbě rozpočtu na opravy a rekonstrukce silnic a více se zaměřit na ohrožená území. Už letos jsme ale využili část volných prostředků na opravu poměrně dlouhého, čtyřkilometrového úseku mezi Letovicemi a Chlumem, který leží právě na Velkoopatovicku, bude to stát 13 milionů korun. Hotovo bude ještě letos. Momentálně se dokončuje oprava vozovky mezi Velkými Opatovicemi a Smolnou nebo mostu v Uhřicích, u něho konkrétně se částka za opravu vyšplhala na 19 milionů korun. Spravený už je průtah Knínicemi a probíhá výběrové řízení na opravu silnice v Cetkovicích,“ vyjmenovává náměstek pro dopravu Jiří Crha.

 Další formou pomoci v hospodářsky slabších územích je podpora pro začínající podnikatele formou odborných konzultací se společností Podnikni to!, kraj pomáhá také s rozvojem turistického ruchu.

„Na proškolování podnikatelů Jihomoravský kraj loni přispěl částkou 440 tisíc korun. Letos jsme podpořili například Boskovice a Tišnovsko. V září budeme rozhodovat o dalších financích na podporu podnikání ve Veselí nad Moravou, Tišnově a ve Znojmě," přiblížil další aktivity kraje na podporu znevýhodněných mikroregionů náměstek Zámečník. „Novinkou v oblasti rozvoje cestovního ruchu pak bude upravený dotační program na karavanová stání, kde se chceme zaměřit právě na podporu Znojemska a Veselska.“

 

Přehled obcí ZDE.

 

Prezentace ke stažení ZDE.