ilustrační obrázek

Kraj odstartuje opravy dalších komunikací

30.8.2023 14:30
Přestavba okružní křižovatky v Brně-Slatině, opravy silnice mezi Syrovicemi a Ořechovem, brněnské ulice Blanenská nebo komunikace v Žabčicích. Radní na svém středečním jednání (30. srpna) rozhodli o opravách silničních staveb v kraji, které přijdou celkem na více než 111,7 milionu korun.

Stavebně a finančně nejnáročnější bude přestavba a rozšíření okružní křižovatky na silnici II/430 v Brně–Slatině. Stavba zahrnuje i úpravu chodníků, zastávek, přeložky inženýrských sítí a další související objekty. „Okružní křižovatka ve Slatině přijde na 65 milionů korun, z krajského rozpočtu přispějeme částkou 26,7 milionu. Zbytek hodláme získat z dotačního programu IROP, žádost o dotaci podá krajská správa a údržba silnic v průběhu října. Je to důležitá stavba, kterou chceme zahájit v příštím roce a dokončit v průběhu roku 2025. Přispěje nejen ke zlepšení parametrů komunikace, ale také ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a plynulosti dopravy v tomto dost zatíženém místě,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jiří Crha. Jak následně dodal, tento záměr musí ještě schválit zastupitelé.

Rekonstrukce dalších tří krajských komunikací bude financovat kraj. V říjnu by měla být zahájena oprava silnice mezi Syrovicemi a Ořechovem, která přijde na 24,3 milionu. Její dokončení silničáři plánují do konce letošního roku. Stejný termín dokončení předpokládají i v případě oprav silnice III/37918 v Brně (Blanenská), v úseku od Jehnic po křižovatku se silnicí III/37917 (Lelekovice – Vranov), které budou stát 7,9 milionu. Na celkem 14,5 milionu korun pak přijde oprava křižovatky II/416 s komunikací III/42510 – Žabčice. Silničáři na ní hodlají začít pracovat říjnu a předpokládají, že opravenou ji předají ještě letos v listopadu (uvedené ceny jsou uváděny včetně DPH).

Úspory kraje umožní silničářům i další projekty

Celkem čtyři projekty v celkové hodnotě 66,1 milionu korun může kraj přidat v letošním roce na seznam akcí určených k financování z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Ušetřil totiž díky vysoutěženým zakázkám. Doplnění seznamu na středeční radě (30. srpna 2023) schválili krajští radní.

„Úspory na realizovaných akcích nám umožní nastartovat další potřebné opravy. Jde konkrétně o opravy krajských silnic v celkové délce přes osm kilometrů. Daří se nám totiž zakázky vysoutěžit v průměru za 60 procent předpokládané ceny,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha.

Finance ze SFDI tak mohou silničáři využít také na opravy silnice III/41612 mezi Moutnicemi a Velkými Němčicemi za 19,7 milionu korun, komunikace II/368 Letovice-Chlum v hodnotě 13,2 milionu, na průtahu Násedlovicemi na komunikaci II/419 za 13 milionů a silnici II/431 od hranice okresu ke Ždánicím za 20,2 milionu.

Jak následně dodal náměstek Crha, rada ve středu také doporučila zastupitelstvu schválit navýšení prostředků pro Správu a údržbu silnic JMK o 94 milionů korun, které silničářům pomohou s dalšími opravami a rekonstrukcemi krajských mostů a komunikací. Jihomoravští silničáři obdrží i 93 milionů na běžný provoz, které umožní částečně pokrývat například také navýšení cen materiálu pro velkoplošnou vysprávku nebo posypové soli.