ilustrační obrázek

Na stavbu vodovodů a kanalizací vyčlenil kraj dalších 10,5 milionu korun

30.8.2023 14:00
S pomocí dotačního programu v oblasti vodního hospodářství mohou obce rozšiřovat vodovodní sítě, budovat kanalizace nebo třeba čistit odpadní vody. Na středečním zasedání (30. srpna) radní rozhodli o navýšení finančních prostředků do tohoto programu o více než 10,5 milionu korun.

Pro rok 2023 počítal dotační program se schválenou částkou 92 milionů korun pro obce, svazky obcí a zájmová sdružení obcí a svazků obcí. Prostřednictvím dotace mohou žadatelé dosáhnout podle typu konkrétního programu na podporu až 10 milionů korun. „Za letošní rok jsme schválili poskytnutí dotace na 22 akcí a v současné době evidujeme dalších 14 žádostí o dotaci v celkové výši více než 50 milionů korun. Odsouhlasené navýšení financí do programu tak pomůže uspokojit větší počet žadatelů. Po dnešním zasedání jsme dali zelenou šesti z nich na jejich projekty,“ vysvětlil krajský radní pro investice Vladimír Šmerda.

Poskytnutí dotací v celkové výši 18,7 milionu korun odsouhlasili radní na projekty stavba vodojemu pro vodovod obcí, rozšíření kanalizační a vodovodní sítě nebo například řešení splaškové kanalizace.

„Podpora obcí a svazků obcí v oblasti vodárenství je jednou z našich dlouhodobých programových priorit. V některých obcích stavíme úplně nové vodárenské soustavy, kanalizace či čističky. Přispíváme tak k efektivnějšímu nakládání s vodou, vytváříme ekologičtější podmínky ve vodárenství a zvyšujeme pohodlí obyvatel Jihomoravského kraje,” dodal náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec.