ilustrační obrázek

Škola získá novou moderní budovu dílen odborného výcviku

16.8.2023 13:30
V prostorách Integrované střední školy Hodonín vyroste nová moderní budova dílen odborného výcviku. Zadávací řízení na novostavbu za 93 milionů korun včetně DPH schválili radní na svém jednání ve středu 16. srpna 2023.

Kraj obdržel na jaře letošního roku stavební povolení na stavbu dílen, v červenci následovalo vyjádření Ministerstva pro místní rozvoj a úřad tak nyní mohl po přípravě zadávací dokumentace konečně zahájit zadávací řízení.

„Jedná se o finančně náročnější stavbu, takže pro ni počítáme s využitím dotace Ministerstva pro místní rozvoj, která by měla činit 60 procent z uznatelných nákladů. Žádost o dotaci už kraj podal. Předpokládáme, že nové dílny by mohly být dokončeny do konce příštího roku,“ konstatoval radní pro oblast investic Vladimír Šmerda. Jak následně dodal, kraj zvolil způsob zadávání veřejné zakázky metodou Design&Build, předmětem veřejné zakázky je tedy jak zhotovení projektové dokumentace pro stavbu a její interiér, tak samotná novostavba dílen.

Záměr kraje vítá ředitelka školy Eva Schmidová. „Výuka v nových dílnách nejenže poskytne našim žákům moderní a funkční prostředí pro jejich odborné vzdělávání, ale také vytváření inspirativního a motivujícího prostoru pro jejich růst a rozvoj. Toto má dlouhodobý vliv na budoucnost našich žáků a naší školy jako celku,“ uvedla k záměru kraje ředitelka Schmidová.

S tím souhlasí krajský radní pro školství Karel Jurka. „Škola nové dílny prostě potřebuje. Budoucí truhláři a tesaři v současnosti využívají náhradní prostory, které jsou od školy vzdálené přes půl kilometru. Samozřejmě, že nová budova nabídne moderní a především blízké zázemí jak studentům, tak pedagogům,“ řekl radní Jurka

Školu bude v novém školném roce navštěvovat 570 žáků. Učebním oborům tesař a truhlář se bude věnovat celkem 94 žáků - z toho 61 truhlářů a 33 tesařů.