ilustrační obrázek

Mosambický prezident Filipe Jacinto Nyusi navštívil krajský úřad

8.8.2023 20:00
Po letech se vrátil do Brna při své oficiální návštěvě České republiky Filipe Jacinto Nyusi, prezident Mosambické republiky, který zde roku 1990 vystudoval strojní inženýrství na Vojenské akademii Antonína Zápotockého (nynější Univerzitě obrany). Při této příležitosti navštívil v úterý 8. srpna 2023 i Krajský úřad Jihomoravského kraje, kde ho přivítal náměstek hejtmana Jiří Crha společně s radními Vladimírem Šmerdou a Karlem Podzimkem.

Mosambický prezident při setkání zmínil svůj vřelý vztah k Brnu a jižní Moravě, kde prožil téměř sedm studijních let. Chtěl tato místa ukázat své manželce a synovi. Navštívil také Univerzitu obrany, zastavil se u vysokoškolských kolejí, kde bydlel. Představitelům kraje povyprávěl i o své brigádě na brněnských veletrzích. V Brně studovalo vojenskou akademii také několik členů jeho doprovodu.

Prezident Nyusi uvedl, že je dojemné vidět, jak se jihomoravská metropole za třicet let rozrostla. Podle jeho slov je to město studentů, ale i průmyslu, nechybí zde spousta života. Zavzpomínal i na dobré víno a čepované pivo, které mu u nás velice chutnalo. Po návratu do Mosambiku plánuje udělat přednášku na téma „Jak vystudovat v Brně a stát se mosambickým prezidentem“.

Představitelé obou stran také krátce zmínili i případný obchodní zájem, navázání vztahů s firmami a možnou spolupráci například ve strojírenské oblasti.

Po skončení návštěvy na krajském úřadu zamířil prezident na brněnskou radnici. S jižní Moravou se rozloučil krátkou procházkou po Brně.

foto - prezident Mosambiku v JMK 01.jpg
foto - prezident Mosambiku v JMK 02.jpg
foto - prezident Mosambiku v JMK 03.jpg
foto - prezident Mosambiku v JMK 04.jpg
foto - prezident Mosambiku v JMK 05.jpg
foto - prezident Mosambiku v JMK 06.jpg
foto - prezident Mosambiku v JMK 07.jpg
foto - prezident Mosambiku v JMK 08.jpg