ilustrační obrázek

Herec Miroslav Donutil převzal Cenu Jihomoravského kraje

3.8.2023 16:30
Miroslav Donutil obdržel Cenu Jihomoravského kraje za přínos v oblasti umění.

Ocenění převzal ve čtvrtek 3. srpna 2023 v prostorách sídla krajského úřadu v Brně z rukou hejtmana Jana Grolicha. Herec se původního předávání, které se uskutečnilo začátkem června v Besedním domě (7. 6.), nemohl zúčastnit.

Herec, moderátor a zpěvák Miroslav Donutil se na rodil 7. února 1951 v Třebíči, většinu dětství ale prožil v Brně. Je součástí významné generace umělců spojenou s Divadlem Husa na provázku v Brně, kde působil mezi lety 1973–1990. Poté se stal členem souboru Činohry Národního Divadla v Praze. Mezi nejznámější divadelní role patří Nikola Šuhaj z Balady pro Banditu, Fjodor Pavlovič Karamazov z Karamazovců či Truffaldino ze Sluhy dvou Pánů.

Objevuje se často ve filmu (například Šebek ve filmu Pelíšky, JUDr. Ulrich ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag) nebo televizních inscenacích a seriálech (za všechny například populární Doktor Martin).

Udělením Ceny Jihomoravského kraje zastupitelstvo oceňuje vynikající zásluhy o rozvoj kraje, hrdinské a jiné výjimečné činy osobností, které se na jižní Moravě narodily nebo zde žijí a působí.

Více o letošním ročníku Ceny Jihomoravského kraje naleznete zde: https://www.jmk.cz/content/28413 .

foto - Donutil, Cena JMK 01.jpg
foto - Donutil, Cena JMK 02.jpg
foto - Donutil, Cena JMK 03.jpg
foto - Donutil, Cena JMK 04.jpg
foto - Donutil, Cena JMK 05.jpg