ilustrační obrázek

Jaké jsou investice do krajských nemocnic? O tom informuje radní pro zdravotnictví

2.8.2023 16:00
V průběhu minulého týdne krajský radní pro oblast zdravotnictví Karel Podzimek navštívil krajské nemocnice. Jednal nejen s řediteli jednotlivých zařízení, ale i s dalšími zaměstnanci.

„Mým cílem bylo se podívat přímo na místo a prodiskutovat, co je v každé z nemocnic nutné řešit. Stanovit priority, abychom mohli konkrétní projekty zařadit do rozpočtu na rok 2024,“ nastiňuje úvodem radní Karel Podzimek.

Návštěvy v krajských nemocnicích byly zahájeny v úterý 25. července, kdy radní navštívil nemocnice v Kyjově, Hodoníně a Vyškově. „Mám radost, že v těchto zařízeních již pracujeme či dokončujeme velké projekty. Ve Vyškově se již brzy otevřou nové prostory pro rehabilitační centrum a magnetickou rezonanci. V Hodoníně přibude zcela nový pavilon zobrazovacích metod, kde bude magnetická rezonance. Otevřeli jsme zde také novou vakuovou a kompresorovou stanici. V nemocnici v Kyjově probíhá rekonstrukce prostor pro oddělení ARO. Věřím, že pacientům nové prostory zpříjemní vyšetření,“ popisuje Podzimek.

Ve středu 26. července pokračovaly návštěvy v nemocnicích Ivančice a Letovice. V Ivančicích je největší komplikací provoz jídelny. Kuchyně se nachází v nevyhovující budově z roku 1950, která není nijak propojená s ostatními pavilony. Pracovníci tak musí 3x denně vozit stravu pro všechny pacienty přes venkovní prostory, bez ohledu na počasí. „Chceme zde také vyčlenit finanční prostředky na zpracování projektové dokumentace na stavbu pavilonu pro porodnici a gynekologii, projekt nového urgentního příjmu je zde těsně před vydáním stavebního povolení,“ komentuje radní. V letovické nemocnici byla před nedávnem dokončena rekonstrukce dvou lůžkových oddělení. „Dále již máme stavební povolení na stavbu šaten a zázemí pro zaměstnance, tělocvičny a na opravu střechy s celkovou investicí 30 milionů korun. V nejbližších týdnech očekáváme vypsání vhodného dotačního titulu, který by nám s financováním tohoto projektu pomohl. V přípravě máme také rekonstrukci prádelny,“ popisuje Podzimek.

Následující den, ve čtvrtek 27. července, navštívil radní své rodné Znojmo. Nemocnice Znojmo byla v letošním roce vybavena novými přístroji a lůžky za 150 milionů korun z evropských dotací. „Do konce roku by měla být dokončena rekonstrukce sociálních zařízení ve veřejných prostorech, výměna oken v porodnici a postupná rekonstrukce ambulancí v poliklinické části. Velmi důležité je zde vybudovat nový urgentní příjem, zrekonstruovat lůžkové budovy, modernizovat spalovnu nebezpečných odpadů a provést modernizaci a opravu prostor pro přípravu cytostatik a sterilních léčiv. Také je potřeba upravit venkovní prostory před hlavním vstupem do nemocnice,“ okomentoval Podzimek.

Nemocnice v Břeclavi a Hustopečích navštívil radní v pátek 28. července. „V Břeclavi plánujeme stavbu nové výjezdové základy Záchranné zdravotnické služby, kde jsou náklady odhadovány na 100 milionů korun. Dále je v plánu výstavba nové budovy pro stravovací provoz. V Hustopečích nyní probíhají stavební práce na projektu energetických úspor, tedy zateplení, výměna osvětlení, opravy kotelny, instalace fotovoltaik a žaluzií,“ říká Podzimek a závěrem dodává: „Není to zrovna malý výčet, ale je potřeba někde začít.“

foto - nemocnice JMK, radní Podzimek 01.JPG
foto - nemocnice JMK, radní Podzimek 02.JPG
foto - nemocnice JMK, radní Podzimek 03.JPG
foto - nemocnice JMK, radní Podzimek 04.JPG