ilustrační obrázek

Na jižní Moravu míří stovky ukrajinských lídrů za inspirací pro udržitelnou rekonstrukci po válce

28.7.2023 11:00
Prvních patnáct představitelů ukrajinských komunit z řad zástupců místních samospráv, neziskového sektoru, univerzit nebo médií, přijelo na týdenní inspirační stáž na jižní Moravu.

Nadace Partnerství pro ně zorganizovala setkání s představiteli obcí, firem nebo nevládních organizaci, aby se seznámili s inovativními ekologickými projekty nebo technologiemi, které mohou přispět k udržitelné obnově země. V období 2023 až 2025 proběhne takových stáží minimálně třináct, zapojí se do nich na dvě stovky ukrajinských lídrů. Jejich absolventy Nadace Partnerství podpoří mikrogranty do výše tisíce eur. Vedle toho vznikne zcela nová síť s českými partnery a investory. Jedním z podporovatelů programu je i Jihomoravský kraj.

„Program stáží budeme obměňovat podle profilů vybraných zájemců. Mezi účastníky první skupiny převládala témata komunitní energetiky, úsporných budov, recyklace odpadů nebo vody. Tomu jsme uzpůsobili program prvního Partnerství pro udržitelnou obnovu Ukrajiny,“ komentuje Petr Kazda, ředitel Nadace Partnerství.

„Jižní Morava má co předvést – disponuje know-how, technologiemi i investory. Během stáže se naplno ukázal unikátní inovační ekosystém kraje a brněnské metropole,“ komentuje hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Hosté se seznámili s modernizací brněnského sídliště Nový Lískovec, s technologiemi firmy Hutira nebo zamířili do brněnské spalovny s unikátním systémem třídění a využití odpadů. Poznali nástroje, které kraj a Brno uplatňuje v přípravě na dopady změny klimatu a zvýšení své energetické nezávislosti. Na programu byly i ukázky zeleného stavění ve společnosti LIKO-S ve Slavkově nebo diskuse o větrné energii na Drahanské vrchovině v rámci projektu společnosti ELDACO. Ve Zlínském kraji zase viděli stážisté příklad ekologické vesnice Hostětín s modelovými řešení obecního vytápění nebo čištění odpadní vody. A v doprovodu Energetické agentury Zlínského kraje navštívili stážisté nově zrekonstruovanou nemocnici v Uherském Hradišti. 

Prokurista společnosti Hutira Radek Kundrata doplňuje: „Naše společnost vyvinula unikátní kontejnerové čištění vody na kvalitu pitné nebo čištění bioplynu tak, aby mohl být použit v rozvodech místo zemního plynu z Ruska. Obě technologie jsou pro Ukrajinu potřebné a jednu mobilní úpravnu vody už jsme do země dodali v rámci humanitární pomoci.“

„Ukrajina má unikátní šanci proměnit katastrofu v příležitost. Po ukončení agrese budou do země proudit investice, které může využít k velkému skoku dopředu: Směrem udržitelnosti, nezávislosti na fosilních zdrojích i lepší odolnosti vůči změně klimatu. Jejich podobu mohou ovlivnit lídři obcí a měst: Pokud budou vědět, co vše je dnes možné a jakým slepým cestám se vyhnout. Čas do ukončení konfliktu můžeme využít k tomu, abychom ty, kdo v obcích a městech budou o podobě investic spolurozhodovat, inspirovali, motivovali a nabídli dlouhodobější podporu. To je smysl programu Partnerství pro udržitelnou obnovu Ukrajiny,” uzavírá Miroslav Kundrata z Nadace Partnerství.

Další kolo stáží pro ukrajinské lídry se otevře v září, zájemci najdou informace na www.nadacepartnerstvi.cz.

Kontakt pro média: David Kopecký, tiskový mluvčí: david.kopecky@nap.cz +420 721 468 231  

Kompletní tisková zpráva ZDE (docx)

 

foto Ukrajina 01.jpg
foto Ukrajina 02.jpg
foto Ukrajina 03.jpg
foto Ukrajina 04.jpg
foto Ukrajina 05.jpg
foto Ukrajina 06.jpg
foto Ukrajina 07.jpg
foto Ukrajina 08.jpg
foto Ukrajina 09.jpg
foto Ukrajina 10.jpg
foto Ukrajina 11.jpg