ilustrační obrázek

Střední škola v Sokolnicích a brněnská umělecká škola mají nové ředitele

19.7.2023 14:00
Rada Jihomoravského kraje na svém jednání ve středu 19. července 2023 rozhodla o jmenování nového ředitele Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy Brno a také o jmenování nového ředitele pro Střední školu elektrotechnickou a energetickou v Sokolnicích.

Střední školu v Sokolnicích povede Marek Jelínek, kterého vybrala konkurzní komise z pěti kandidátů. Ten dosud působil na škole jako vedoucí úseku dalšího vzdělávání. Teprve na začátku letošního roku otevřela tamní škola inovativní centrum zaměřující se na elektrické distribuční technologie. Právě tímto projektem uzavřel dosavadní ředitel Oldřich Životský svoji profesní dráhu ve vzdělávání. „Jsem rád, že mým nástupcem bude právě kolega Jelínek. Jsem přesvědčen o tom, že škola pod jeho vedením bude pokračovat v trendu vzdělávání žáků pro energetiku ve stejném duchu, v jakém jsme s kolegy začali,“ dodal Životský.

Nový ředitel bude oficiálně uveden do funkce v úterý 25. července, kdy převezme jmenovací dekret od Karla Jurky, radního pro oblast vzdělávání. „Do čela školy vstupuje někdo, kdo dobře zná její vnitřní klima a fungování. Sokolnická střední je výjimečná propojením s privátním sektorem a vysokou kvalitou praxe, která je odbornou veřejností kladně hodnocena. Přeji novému panu řediteli mnoho úspěchů v nové kariérní cestě,“ okomentoval Jurka.

Nastupující ředitel Jelínek má už o svém fungování jasnou představu. Tu také musel prezentovat členům konkurzní komise. „Je pro mě posláním kvalitně vzdělávat mladé i dospělé lidi ve zvolených oborech a podporovat všeobecný zájem o techniku i u široké veřejnosti. Je nezbytné, aby škola měla silné vazby na budoucí zaměstnavatele či technologické firmy a zvládnuté provázání sféry vzdělávání a trhu práce. Ve funkci ředitele chci usilovat o vytvoření Centra odborného vzdělávání elektrotechniky a vzdělávací instituce špičkové úrovně. Škola má v elektrotechnice dlouhodobou tradici a má díky svým současným aktivitám velký potenciál a inovativní vybavení. Je potřeba v těchto aktivitách nejen pokračovat, ale hlavně podporovat neustálý rozvoj a snažit se nalézt další možnosti jeho rozšíření,“ říká Jelínek.

Také na Střední škole umění a designu a Vyšší odborné škole Brno vybírala konkurzní komise z pěti kandidátů. Přednost dala Tomáši Rybníčkovi, který dosud na škole působil v roli pedagoga a třídního učitele. „Konkurzní komise při tomto výběru byla velmi uvážlivá, bylo nutné vybrat kandidáta, který má potenciál stmelit a pozitivně ovlivnit školní prostředí. Umělecká škola je v jistém ohledu velmi specifická, a to vzhledem ke studentům i pedagogům, kteří zde působí. To musí nutně reflektovat také vedení školy při své činnosti. Mám důvěru v pana Rybníčka, že se role ujme velmi dobře. Navíc zná školní prostředí a na jeho výběru panovala všeobecná shoda,“ uvedl ke jmenování Karel Jurka.
Rybníčka čeká oficiální uvedení do funkce dne 22. srpna, kdy si v prostorách školy převezme jmenovací dekret od radního Jurky.