ilustrační obrázek

Kraj předsedá síti PURPLE, která spojuje evropské periurbánní regiony

3.7.2023 20:00
Ve Fankfurtu nad Mohanem se v uplynulých dnech (3. – 4. července 2023) uskutečnilo Generální shromáždění sítě PURPLE, která spojuje evropské periurbánní regiony. Jihomoravský kraj stanul na rok v čele této organizace.

V minulém měsíci na svoji pozici rezignovala dosavadní prezidentka sítě Helyn Clack z britského Surrey. Generální shromáždění proto jmenovalo nového prezidenta, kterým se stal zástupce Jihomoravského kraje – Petr Springinsfeld, předseda Výboru pro meziregionální vztahy. „Z rozhodnutí shromáždění mám radost. Věřím, že dokážeme pracovat tak, aby to bylo přínosné jak pro samotnou síť, tak i pro Jihomoravský kraj,“ sdělil Petr Springinsfeld. Jeho mandát bude prozatím trvat jeden rok. „Na budoucí spolupráci s Petrem Springinsfeldem se velmi těším. Měli jsme spolu možnost rok pracovat v rámci užšího vedení sítě a věřím, že bude dál vše probíhat ve vzájemné spokojenosti,“ řekl generální tajemník sítě Vincent O’Connell.

Síť PURPLE se zabývá periurbánními – příměstskými – oblastmi a věnuje se zde zejména tématům zemědělství, mobility nebo péče o krajinu. Regiony se společně zapojují do evropských projektů, nebo organizují společné odborné konference. V současnosti je v síti kromě Jihomoravského kraje i region Frankfurt nad Mohanem, belgické Vlámsko a polské regiony Velkopolské vojvodství a Mazovské vojvodství.

foto - PURPLE 000.jpg
foto - PURPLE 01.jpg