ilustrační obrázek

Jihomoravský kraj prostřednictvím aplikace Záchranka nově poskytuje varovná upozornění od ČHMÚ

21.6.2023 15:00
Aplikaci, která je nástrojem nejen pro zajištění rychlého kontaktu se zdravotnickou záchrannou službou, má v mobilních telefonech více než 2 milionů Čechů

Kromě tlačítka pro kontaktování linky 155 poskytuje poslední čtyři roky také varovná upozornění. Tento nástroj pomáhá informovat o situacích ohrožujících život a zdraví na vybraném území. Jen v Jihomoravském kraji je k odběru notifikací přihlášeno více než 1,2 milionu uživatelů. Nové přímé napojení Záchranky na data od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) umožní rychlé automatické odeslání varování na vybrané území v případě extrémních meteorologických jevů.

Aktuálně si mohou uživatelé Záchranky vybrat v Jihomoravském kraji z 21 oblastí, ze kterých chtějí dostávat upozornění v případě nepříznivých událostí. Nově budou informace generované nejen Hasičským záchranným sborem JMK a Bezpečnostním odborem kraje, ale součástí budou také automaticky vyhodnocená data ČHMÚ prostřednictvím standardu CAP (Common Alerting Protocol).

„Je pro nás důležité, aby se informace o extrémních klimatických jevech dostaly k co největšímu počtu obyvatelstva. To lidem umožní, aby se na tyto situace připravili a hasičskému záchrannému sboru usnadní práci při odstraňování následků těchto jevů,“ říká Lukáš Vymazal, náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru JMK.

ČHMÚ je ústřední státní orgán ČR pro obory kvality ovzduší, meteorologie, klimatologie a hydrologie. Mimo jiné je zodpovědný za provoz výstražné služby včetně Smogového varovného a regulačního systému. Díky svému rozsáhlému monitorovacímu systému a vyspělým technologiím je schopen poskytovat včasné varování před nebezpečnými projevy počasí jakými jsou například bouřky, povodně, silný vítr a další.

„Při očekávaném nebezpečném počasí vychází výstraha, která neprodleně odchází na Integrovaný záchranný systém, je zobrazená na webových stránkách chmi.cz a souhrnná zpráva je odesílaná do médií, našim odběratelům i jako informace pro veřejnost prostřednictvím sociálních sítí. Systém informovanosti každý rok zdokonalujeme a vítáme spolupráci s aplikací Záchranka. Snažíme se o rychlou informaci ke všem potřebným složkám i jednotlivcům,“ uvádí Radek Tomšů, ředitel úseku předpovědní služby ČHMÚ.

Napojení na datový zdroj ČHMÚ spouští aplikace Záchranka v rámci pilotního provozu v Jihomoravském kraji. Tato spolupráce je v souladu s cílem kraje zajistit maximální ochranu a bezpečnost svých občanů prostřednictvím moderních technologií a rychlého šíření důležitých informací. Na základě vyhodnocení potom bude možné aktivovat ve všech dalších oblastech ČR, které nástroj varovných upozornění aplikace Záchranka využívají. K dnešnímu dni se jedná o hlavní město Praha, Plzeň, Karlovy Vary a Sokolov.

„Máme tu aplikaci, kterou má ve svém telefonu více než 2 miliony lidí. ČHMÚ má zase k dispozici data, která mohou pomoct vyhnout se nebezpečným situacím. Je dobré, že se tyhle dvě věci propojí a informace se včas dostanou k lidem v konkrétní lokalitě,“ říká hejtman Jan Grolich.

Varovná upozornění budou nově umístěna vpravo nahoře na hlavní obrazovce aplikace a budou tak snadněji přístupná. Nadále ale zůstanou i jako jedna z položek v sekci „Informace“. „Díky dlouhodobé a kontinuální podpoře našich partnerů, Jihomoravskému kraji, Nadaci Vodafone a Generali České pojišťovně, můžeme aplikaci stále posouvat kupředu a vylepšovat stávající funkce. K tomu, aby uživatelé mohli přijímat notifikace od ČHMÚ, není nutné stahovat novou verzi Záchranky – tato funkce bude dostupná automaticky. Stačí zkontrolovat, že má v nastavení sledovaných oblastí vybrán některý z regionů v Jihomoravském kraji. Pokud budou uživatelé chtít, nový odkaz na varování z hlavní obrazovky, stačí Záchranku aktualizovat,“ dodává Filip Maleňák, ředitel aplikace Záchranka.

Stejně jako ČHMÚ, i Horská služba (HS) dnes zasílá varování a výstrahy do aplikace Záchranka automatizovaně. Doteď byla HS vedena jako jedna oblast varování a zahrnovala všech sedm českých pohoří. Nově si mohou uživatelé zvolit, ze kterého konkrétního pohoří chtějí notifikace dostávat.