V 18. ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2023“ bylo ve dvanácti kategoriích hodnoceno celkem 132 výrobků od 32 výrobců.
Vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2023“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2023“ a logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2023“.
Ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2023 má právo užívat deset regionálních výrobků:
1. Pekařské výrobky
Moravský koláč – ZD Bulhary
2. Cukrářské výrobky
Hrby – Martina Harnošová
3. Mléko a mléčné výrobky
Zrající sýr Dukát se špenátem – Markéta Palánová
4. Maso a masné výrobky – tepelně opracované
Uzená vepřová panenka – Josef Jůza
5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků
UZENÉ MASO ZAVAŘENÉ – Josef Jůza
6. Ryby a rybí výrobky
-
7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
TUŘANSKÉ KIMCHI fermentovaný salát – AGRO Brno – Tuřany, a.s.
8. Mražené výrobky
-
9. Hotové výrobky – ostatní
Kynutý knedlík přílohový – ZD Bulhary
10. Ostatní potravinářské výrobky
SPECIÁLNÍ HOŘČICE S MEDEM – Alena Partyková
11. Nealkoholické nápoje
Kopřiva – Mgr. Andrea Košťálová, Ph.D.
12. Alkoholické nápoje (kromě vína)
Karl Liq Rynglovice 48% – Bc. Soňa Bolfová
Podrobná tisková zpráva k výsledkům ZDE (docx).