ilustrační obrázek

Sudoměřice, které se nebojí být smart, se staly Vesnicí roku 2023 v Jihomoravském kraji

9.6.2023 17:30
Obec na hranicích se Slovenskem zaměřená na folklór, budující protipovodňová opatření nebo smart řešení – to jsou Sudoměřice na Hodonínsku.

Ve vesnici na úpatí Bílých Karpat, založené v raném středověku, dnes žije 1 265 obyvatel a je členem Mikroregionu Strážnicko.

Zlatá stuha v rámci soutěže Vesnice roku 2023 byla Sudoměřicím udělena za bohatý a společenský život. Svoji roli zde hraje místní knihovna, která umožňuje propojení aktivit mladé a starší generace. Za originální řešení lze považovat novou přístavbu tělocvičny a kulturního domu k budově školy. Obec systematicky zajišťuje péči o tradiční zástavbu, podporuje místní folklór i obyčejovou tradici. Komise také ocenila přípravu protipovodňových opatření. S protierozními opatřeními si obec poradila vytvořením biopásů. Nechybí ani výsadba původních ovocných stromů. Obec zapojuje do svého rozvoje také smart řešení. Příkladem jsou stojan s nabíjením a servisem pro jízdní kola a solární lavička.

Další výsledky:

Bílá stuha - za činnost mládeže – městys Drásov                                                     

Zelená stuha - za péči o zeleň a životní prostředí – obec Vohančice                           

Oranžová stuha - za spolupráci obce a zemědělského subjektu – obec Branišovice

Modrá stuha - za společenský život – obec Ořechov

Zlatá stuha - za vítězství v krajském kole – obec Sudoměřice

 

Dobrovolná kategorie v Jihomoravském kraji:

Jihomoravský krajáč: místo za makovníky z keramických formiček – Vohančice

V rámci 27. ročníku soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova se letos v České republice přihlásilo podobně jako loni celkem 175 obcí, z toho je 16 soutěžících z Jihomoravského kraje. Slavnostní předávání cen za krajské kolo se bude konat 21. července 2023 v Sudoměřicích.

Jihomoravský kraj má v rozpočtu na rok 2023 pro akci Vesnice roku 1,4 milionu korun, ze kterých bude hradit finanční dary oceněným obcím a organizační záležitosti spojené s krajským kolem.

 

Obce a udělené stuhy - podrobný přehled  ZDE (docx).