ilustrační obrázek

Třicítka postelí pro válkou zkoušený Cherson

30.5.2023 14:00
Do více než 1200 kilometrů vzdušnou čarou vzdáleného Chersonu na Ukrajině vyrazila v úterý 30. května 2023 zásilka polohovatelných postelí z Jihomoravského kraje.

S prvotní myšlenkou, zda nedisponuje majetkem k vyřazení, který by zároveň ještě pomohl na Ukrajině, se na Jihomoravský kraj obrátila neziskovka Post Bellum. „Našli jsme 30 polohovatelných lůžek, které jsme se chystali v našich organizacích vyřadit, protože nakupujeme průběžně nové. V chersonské nemocnici je využijí, protože jsou sice starší, ale pořád funkční. Jsme rádi, že postele můžou ještě takto sloužit tam, kde to je potřeba,“ konstatoval hejtman Jan Grolich.

Postele na místo určení kamionem přepraví právě nezisková organizace Post Bellum. „Tady v Jihomoravském kraji jde o velmi rychle realizovanou pomoc, ale samozřejmě, že ta potřeba funkčních lůžek na Ukrajině stále trvá konstantně. Právě nemocnici v Chersonu okupační vojska při svém odchodu doslova zdevastovala. Přitom zde stále žije několik desítek tisíc obyvatel. Podle našich odhadů by tam lůžka z jihu Moravy mohla dorazit už zítra,“ uvedl předseda správní rady Post Bellum Martin Kroupa.

Na Ukrajinu tak v úterý zamířila lůžka z pětice jihomoravských zařízení – dvě postele z Domova pro seniory v Předklášteří, 6 z Domova v Božicích, 5 z Emina Zámku v Šanově nebo 6 z Centra služeb pro seniory. Nejvíce postelí – celkem 11 – putuje z Domova pro seniory Plaveč.  „Neváhali jsme. V domově došlo ke snížení počtu klientů a tím se nám uvolnil určitý počet lůžek. Ty jsme tak využili na pomoc Ukrajině. Pro naše seniorské klienty, kteří jsou často dlouhodobě upoutáni na lůžko, už tyto postele nesplňují patřičné standardy, v nemocnici ovšem můžou být velmi užitečné,“ uvedl ředitel Domova pro seniory Plaveč František Vybíral.

Radní Jana Leitnerová přístup sociálních organizací kraje ocenila. „Děkuji vedení a pracovníkům našich domovů pro seniory za aktivní přístup k této pomoci.  Když se jedna část světa potýká s utrpením a nejistotou, je na nás, abychom se postavili na jejich stranu a nabídli pomocnou ruku. Cherson prochází válkou a jeho obyvatelé čelí mnoha výzvám a nedostatkům. Pomoc, kterou jim poskytujeme, nejenže aspoň částečně zlepší jejich životní podmínky, ale také posílá silný signál lidskosti a solidarity," dodala Jana Leitnerová.

Jihomoravský kraj od začátku konfliktu průběžně zaslal na Ukrajinu humanitární pomoc v podobě lékařského materiálu a elektrocentrál za celkem 10 milionů korun, další pomoc (například trvanlivé potraviny nebo finanční dary) ve výši 2,3 milionu následovala ještě v roce 2022. V roce 2023 dodal Jihomoravský kraj například 80 kusů elektrocentrál v hodnotě 2,4 milionu do Dněpropetrovské oblasti.

foto - postele pro Cherson 01.jpg
foto - postele pro Cherson 02.jpg
foto - postele pro Cherson 03.jpg
foto - postele pro Cherson 04.jpg
foto - postele pro Cherson 05.jpg