ilustrační obrázek

Zájemci mohou své produkty přihlašovat do soutěží regionálních potravin

10.5.2023 12:30
Regionální agrární komora Jihomoravského kraje vyhlašuje 14. ročník soutěže o značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a 18. ročník soutěže o značky ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2023 a Chuť jižní Moravy 2023.

Uzávěrka přihlašování žádostí o účast v soutěži je v pondělí 22. května ve 12 hodin. Hodnotitelská komise zasedne v úterý 6. června 2023 a slavnostní vyhlášení výsledků soutěží plánují organizátoři uskutečnit na Food festivalu ve Veselí nad Moravou 28. září 2023.

Cílem soutěží je podpořit malé a střední firmy v regionech, které mají maximálně 250 zaměstnanců, a zároveň představit a zvýšit oblibu regionálních potravin nejen mezi odbornou veřejností, ale především mezi spotřebiteli.

U výrobků se posuzuje: inovativnost, senzorické vlastnosti, použité materiály, suroviny, způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo dostupnost výrobku na trhu. Produkt zároveň musí být vyrobený v konkrétním regionu, tj. v Jihomoravském kraji, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality, o výrobky, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní.

Odměnou pro oceněné výrobky a jejich výrobce je silná mediální a marketingová podpora a v neposlední řadě možnost prezentovat a prodávat oceněné výrobky na vybraných akcích v Jihomoravském kraji.

Vyplněná přihláška/žádost platí pro obě soutěže, vyplňuje se pouze jedenkrát.

Více informací včetně příloh a přihlášky do soutěže: www.regionalnipotravina.cz a https://www.kisjm.cz/2023/04/prihlaste-se-do-souteze-regionalni-potravina-2/ .

Regionální agrární komora Jihomoravského kraje je vyhlašovatelem a organizátorem těchto soutěží v Jihomoravském kraji.

Partnery akce jsou: Ministerstvo zemědělství ČR a Státní zemědělský intervenční fond, Jihomoravský kraj, Mendelova univerzita v Brně, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa, Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR, Krajský informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje a další.