Smart Akcelerátor v Jihomoravském kraji III

 

Projekt Smart Akcelerátor v Jihomoravském kraji III se zaměřuje na posílení kapacit regionu pro implementaci Regionální inovační strategie (RIS JMK). Cílem projektu je akcelerovat rozvoj inovačního ekosystému v Jihomoravském kraji, zefektivnit organizační struktury a klíčové procesy, posilovat kompetence pro rozvoj výzkumu, vývoje a inovačního podnikání. Efektivní implementace RIS JMK přispěje k vyšší angažovanosti regionálních partnerů, bude stimulovat dialog pro nacházení konsensu nad prioritami a povede k posílení konkurenceschopnosti.

Cílem projektu je zkvalitnit podmínky jihomoravského inovačního ekosystému ve třech rovinách: v oblasti podpůrných nástrojů pro rozvoj podnikání a inovací; v oblasti designu a evaluace inovační politiky; v oblasti posilování inovační komunity a její vyšší národní i mezinárodní viditelnosti.

 

  • V oblasti podpůrných nástrojů pro rozvoj podnikání a inovací je cílem projektu připravit k realizaci nové podpůrné nástroje, které pomohou naplňovat cíle RIS JMK 2021–2027, zejména podpůrné nástroje pro rychle rostoucí firmy ve fázi scaleup, pro spinoffy z akademického prostředí, pro posílení podnikavosti vysokoškolských studentů a projekty v oblasti kreativních průmyslů. Dále chce rozvinout a zlepšit práci s investory, a také podpořit přípravu strategických projektů třetích stran: výzkumných organizací a projektů samospráv v tématu smart region (energetika, udržitelnost, digitalizace).

 

  • V oblasti designu a evaluace inovační politiky je cílem projektu rozvíjet evaluační kulturu apolicy learning prostřednictvím vzdělávání členů realizačního týmu i dalších stakeholderů v regionu.

 

  • V posilování inovační komunity a její vyšší národní i mezinárodní viditelnosti je cílem projektu realizovat lokální meet-upy, expertní campy i mezinárodní akce jako výroční konference a strategické eventy a realizovat dílčí aktivity v souladu se Strategickým rámcem marketingu inovačního ekosystému.

 

Registrační číslo:                  CZ.02.01.02/00/22_009/0004291
Celková výše rozpočtu:      94 mil. Kč
Realizace projektu:            1.1.2023 31.12.2025
Udržitelnost projektu:         1.1.2026 – 31.12.2026

 

Aktivity projektu:

1. Řízení projektu
2. Základní tým
3. Vzdělávání a rozvoj kompetencí
4. Mapování, analýzy a evaluace
5. Asistence
6. Twinning
7. Marketingová a komunikační strategie kraje

 

RIS3 koordinátoři JMK:
Ivo Minařík
Miloš Pydych

RIS3 manažer JIC:
David Uhlíř