ilustrační obrázek

Dotace pro vinaře, hasiče, chovatele nebo mladé skauty

27.4.2023 16:00
Na organizaci požárního sportu a dětských hasičských soutěží, práci s rybářskou a mysliveckou mládeží, ale například i na chovatelské výstavy nebo propagaci vinařů – jihomoravští zastupitelé ve čtvrtek 27. dubna 2023 odsouhlasili podporu, která vyplývá z uzavřených memorand.

Ta má Jihomoravský kraj uzavřena s regionálními organizacemi Moravského rybářského svazu, Svazem vinařů České republiky, Jihomoravským sdružením pro přírodu a myslivost, Moravskou hasičskou jednotou, Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, Českým svazem chovatelů nebo například organizací Junák.

„Na základě uzavřených memorand těmto spolkům a organizacím poskytneme dotaci v celkové výši 7,6 milionu korun. Milionem korun podpoříme zabezpečení chovatelských akcí v regionu, třemi miliony přispějeme na osvětu v oblasti vinohradnictví a vinařství. Rybářům poskytneme více než čtvrt milionu na vybudování klubovny v Syrovicích a na 300 tisíc na rybochovné zařízení. A například milion korun putuje na vzdělávání dětí a mládeže v oblasti myslivosti a ochrany přírody,“ vypočítává některé příklady hejtman Jan Grolich

Jak následně dodává, kraj nezapomíná také na skautskou činnost na jihu Moravy. „Je to důležitá součást našeho spolkového života. Půl milionu od kraje tak přispěje k zajištění kvalitního vzdělávání pro více než 400 skautských vedoucích ve věku 13 až 26 let. Umožní účast přibližně 150 mladých skautek a skautů z jižní Moravy na oficiálních mezinárodních akcích evropského a světového významu a přispěje na pořádání skautských akcí pro 600 dětí,“ dodává Grolich.