ilustrační obrázek

Na kulturu a památkovou péči míří z kraje 69,5 milionu korun

27.4.2023 15:00
Příspěvek 13 milionů korun pro Filharmonii Brno na platy zaměstnanců a turné po USA, 12 milionů na činnost Národního divadla Brno, dále podpora Folklorního sdružení Jánošík Brno, Divadla Polárka nebo například Lednicko-Valtického hudebního festivalu.

Ve čtvrtek 27. dubna odsouhlasilo krajské zastupitelstvo dotace do oblasti kultury a památkové péče.

Na činnost kulturních subjektů, platy jejich zaměstnanců nebo jimi organizovaných akcí míří z krajského rozpočtu 37,8 milionu korun. Sumou 2,2 milionu korun tak kraj podpoří konání festivalu JAZZFESTBRNO 2023, na organizaci festivalu Divadelní svět Brno putuje jeden milion, Vojenský soubor Ondráš získá dar 800 tisíc. Finančního příspěvku se také dočká brněnské HaDivadlo, Brno Brass Fest a po 600 tisících získá folklorní festival XXI. Slovácký rok v Kyjově a projekt organizovaný Židovskou obcí Brno s názvem ŠTETL FEST 2023.

Finance do kultury v celkové výši téměř 11 milionů korun putují z kraje také přes dotační programy. O „Podporu rozvoje v oblasti kultury v roce 2023“ projevilo zájem 270 žadatelů, z nichž 127 schválili krajští radní na posledním jednání 19. dubna a zastupitelé na dnešním (27. dubna) zasedání. Celkem je tak připraveno 10 milionů. O necelý jeden milion korun se podělí 23 žadatelů dotačního programu „Muzejní noci a noci kostelů v Jihomoravském kraji“. „Poskytování dotací subjektům, které pořádají kulturní akce, je hlavním nástrojem kraje, jak podpořit rozmanitost a rozvoj kulturní nabídky v regionu. Každoročně tak podporujeme akce nadregionálního významu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče František Lukl.

Dalších 20,7 milionů korun vyčlenil kraj pro oblast památkové péče. Do dotačního programu „Podpora rozvoje v oblasti památkové péče v roce 2023“ se přihlásilo 111 žadatelů, 87 z nich schválili krajští radní (19. dubna) a zastupitelé na dnešním jednání, mezi ně kraj rozdělí 18,5 milionu. O dotační program „Podpora památek místního významu v Jihomoravském kraji v roce 2023“ projevilo zájem 65 žadatelů, na 49 z nich čeká celkem 1,5 milionu. „Mimořádné projekty a oblasti nejsou pokryty žádným dotačním programem a jsou posuzovány mimo něj. Sumou 700 tisíc korun z rozpočtu kraje tak pomůžeme pokrýt obnovu Löw-Beerovy vily ve Svitávce a sanaci zříceniny hradu Děvičky, který je významnou dominantou Pavlovských vrchů, a je proto často navštěvován turisty,“ doplnil náměstek Lukl.