ilustrační obrázek

Zvýšené daňové příjmy roku 2022 půjdou do dopravy

27.4.2023 13:00
Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na svém zasedání dne 27. dubna 2023 schválilo navýšení prostředků pro příspěvkovou organizaci Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje ve výši 200 milionů korun.

Investiční příspěvek bude využit na opravu a rekonstrukci silnic a mostů Jihomoravského kraje, technické vybavení a projektovou přípravu. Správa a údržba silnic JMK plánuje nákup techniky pro údržbu pozemních komunikací, traktorových nosičů a výměnných nástaveb včetně přídavných zařízení na letní údržbu komunikací. Navýší se i částka určená na provoz a opatření zajišťující bezpečnost provozu prostřednictvím fondu BESIP.

„Pokaždé, když díky lepšímu výběru daní získáváme prostředky navíc, tak velkou část z nich dáváme do silnic a infrastruktury. Teď je to dalších 200 milionů,“ sdělil jihomoravský hejtman Jan Grolich

„Jsem rád, že se v rámci krajského rozpočtu dokázaly alokovat další prostředky pro oblast dopravy. Největší podíl částky bude využit na rekonstrukce silnic a mostů,” komentuje Jiří Crha, radní pro dopravu.

Navýšení prostředků pro SÚS JMK ve výši 200 milionů Kč bude kryto zapojením příjmů ze sdílených daní plněných nad rámec upraveného rozpočtu na rok 2022.