ilustrační obrázek

Kraj navyšuje podporu rozvoje venkova

27.4.2023 13:30
Částka 275 tisíc korun na půdní vestavbu základní školy v Jabloňanech, stejná suma na opravu sokolovny v Deštné, 112 tisíc na pořízení vybavení do volnočasového centra ve Štěchově, 50 tisíc na obnovu obecní knihovny v Chvalkovicích nebo 85 tisíc na opravu hřbitova v Korolupech.

To je jen několik příkladů z téměř 300 obcí, svazků obcí a místních akčních skupin (MAS) kraje, které letos obdrží příspěvek z dotačního programu určeného na podporu rozvoje venkova v Jihomoravském kraji. 

Ve čtvrtek 27. dubna 2023 rozdělení dotací obcím odsouhlasilo krajské zastupitelstvo.

„Jde nám o to, přispět k zachování základních funkcí veřejné správy na venkově, chceme udržet kvalitu zdejšího života. Proto jsme výši stávající celkové dotace dokonce navýšili o více než 2 miliony korun. Mezi 299 žadatelů tak letos rozdělíme přes 57 milionů korun,“ konstatuje hejtman Jan Grolich.

Z celkového počtu schválených žádostí už jich bylo 18 od místních akčních skupin (v souhrnném objemu 1,77 milionu korun) schváleno začátkem dubna krajskou radou. Kraj zde podporuje aktivity MAS především v oblasti zviditelňování regionální produkce.

Jak dodává náměstek hejtmana Jan Zámečník, letošní program má celkem 5 dotačních titulů. „Nejvíce podpoříme venkovskou zástavbu, na tu jsme vyčlenili 27,3 milionu korun. Na opravy místních komunikací a bezpečnost v dopravě směřuje téměř 24 milionů. A například částkou 1,9 milionu korun přispěje kraj na obecní knihovny,“ vypočítavá náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Uvedený dotační program je zaměřený na podporu údržby a budování občanské vybavenosti zejména v oblasti sportu, kultury a volnočasových aktivit, školní a předškolní výchovy, služeb nebo zdravotní péče. Dále cílí také na opravy a rekonstrukce místních komunikací, chodníků a osvětlení. Podpora aktivit MAS je zaměřená na propagaci regionální produkce formou místních značek produktů a podpora dobrovolných svazků obcí směřuje na společné integrované projekty.

Přehled zastupitelstvem schválených žádostí naleznete v přiložené tabulce  ZDE (docx)