ilustrační obrázek

Jihomoravský kraj finančně pomůže s odstraněním ekologické zátěže v Drásově

19.4.2023 13:30
Rada Jihomoravského kraje na dnešním jednání (19. dubna 2023) odsouhlasila finanční zajištění odstranění ekologické zátěže v Drásově.

Finanční prostředky budou využity ze Státního fondu životního prostředí v rámci 15. výzvy programu Životní prostředí 2021-2027 na sanaci lokalit s ekologickou zátěží. Na základě předběžného průzkumu a analýzy rizik byla již v předchozích měsících zpracována projektová dokumentace sanačních prací. 

„Podle vypracované analýzy rizik kontaminovaného území těžkým topným olejem byla následně zpracována projektová dokumentace sanačních prací. Vzhledem k tomu, že není znám původce závadného stavu, příslušný vodoprávní úřad zajistí nezbytná opatření k nápravě podle zákona o vodách. V současnosti spolupracujeme s Ministerstvem životního prostředí na zajištění finančních prostředků pro provedení sanačních prací a nápravu závadného stavu,” dodává náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec

 Předpokládaná hodnota veřejné zakázky na provedení sanačních prací byla stanovena odhadem na 28,5 mil. Kč bez DPH. Jihomoravský kraj je v současné době vyzván k doplnění podkladů a schválení žádosti se očekává nejdříve v polovině května letošního roku.