ilustrační obrázek

Na dopravní auta, hasičské zbrojnice i dýchací přístroje. Kraj přispěje jednotkám dobrovolných hasičů obcí

5.4.2023 17:30
Na požární zbrojnice, nová vozidla nebo požární přívěsy, ale například také na další vybavení včetně zásahových oděvů nebo dýchacích přístrojů – kraj přispěje na fungování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí na jihu Moravy.

O návrzích celkové podpory ve výši přesahující 40 milionů korun rozhodli krajští radní na svém středečním jednání (5. dubna 2023), definitivní slovo bude mít zastupitelstvo.

„Prostřednictvím našeho krajského dotačního programu rozdělíme mezi 199 obcí s jednotkami sborů dobrovolných hasičů celkem 18,7 milionu korun. Přispějeme jim tak na požární techniku, stavby a úpravy hasičských zbrojnic a nejrůznější vybavení, například na ochranné oděvy, přilby a další nutné vybavení. Kraj ale dobrovolným hasičům pomáhá také spolufinancováním dotačního programu, který vyhlašuje Ministerstvo vnitra. Tady celková částka 22 milionů korun poputuje z kraje na pomoc dobrovolným hasičům v 29 obcích Jihomoravského kraje. Podpoříme tak 9 obcí v jejich záměru vystavět si nebo rekonstruovat požární zbrojnici a 20 obcím přispějeme na nové dopravní auto nebo na požární přívěs pro hašení,“ uvádí podrobnosti hejtman Jan Grolich.

O návrzích krajské rady budou zastupitelé rozhodovat 27. dubna 2023.