ilustrační obrázek

Kraj podpoří téměř 16 miliony výstavbu bytů zvláštního určení

5.4.2023 19:00
Již podruhé vypsal Jihomoravský kraj dotační program na výstavbu bytů zvláštního určení. Radní schválili na svém jednání ve středu 5. dubna 2023 částku ve výši 15,8 milionu korun pro celkem 13 projektů. Ty mají pomoct zajistit a zkvalitnit bydlení osob v nepříznivé sociální a zdravotní situaci. Vše musí ještě potvrdit dubnové zastupitelstvo.

Dotační program na období 2023 - 2024 je zaměřený jednak na přípravu projektové dokumentace, jednak na realizaci nových staveb nebo rekonstrukci stávajících objektů, kde vzniknou obecní byty k bydlení potřebným občanům.

Projektovou dokumentaci chystají například v Brumovicích, Moutnicích, Morkůvkách, Zbraslavi, Čejkovicích, Mikulově nebo v obci Hodonín. Stejně tak vedení Tvarožné Lhoty plánuje rekonstrukci nevyužitého domu na návsi nebo Doubravník revitalizaci areálu bývalého zemědělského družstva poblíž městyse.

Konkrétní stavební kroky už chce realizovat například Tišnov, který by měl obdržet 5 milionů korun na rekonstrukci sociálních bytů. O stejnou částku žádalo Ráječko na výstavbu pasivního bytového domu s 23 byty zvláštního určení. Nová Lhota dostane 1,5 milionu korun na půdní vestavbu sociálních bytů. Městys Višňové hodlá opravit koupelny ve stávající budově domova pro seniory, aby splňovaly podmínky pro méně pohyblivé nebo handicapované klienty.

„Dotační program má pomoct v tom, aby se do toho obce pustily. Když letos pomůžeme s přípravou projektu, příště můžeme pomoct s realizací. Ale hlavní je, že lidé budou moct zůstat ve svých obcích, kde mají rodinu a přátele,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Jsem rád, že tento speciální dotační program funguje, obce se s ním sžily a mají o něj zájem. Při výstavbě zohledňují potřeby občanů v obci. Některé byty jsou bezbariérové, některé méně, protože se tady počítá například se startovacím bydlením pro mladé rodiny nebo sociální bydlení. Byty jsou ale hlavně stavěny pro seniory, je pro nás prioritou, aby o ně bylo postaráno v obci, kde žijí,“ uvedl hejtmanův náměstek pro regionální rozvoj Jan Zámečník a dodal: „Teď jsme zaznamenali velký zájem o projektovou dokumentaci, v následujících letech pak logicky naroste počet žádostí o dotaci na realizaci. A konkrétně o příspěvek na realizaci mohou obce žádat ještě do konce letošního září.“

„Primárním cílem programu je stavba malometrážních bezbariérových bytů pro občany obcí a měst, kteří mají kvůli věku, nemoci či hendikepu sníženou mobilitu. Jsou to často lidé, kteří chtějí zůstat žít ve své domovině, ale potřebují určitou míru podpory. Tu jim zajistí nejen komunita, ale také terénní pečovatelská služba. Byty ale mohou posloužit jako startovací pro mladé rodiny, které na běžné tržní nájemné nedosáhnou a mohou se dostat do finančních potíží. To je další přínos dotačního programu pro život v obcích a městech na jižní Moravě,“ okomentovala radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová.