ilustrační obrázek

Jihomoravský kraj pokračuje v podpoře a rozvoji paliativní péče

5.4.2023 14:30
Již druhým rokem rozdělí Jihomoravský kraj 3 miliony korun na rozvoj paliativní péče v pobytových zařízení sociálních služeb. Radní dnes (5. dubna 2023) schválili dotace pro celkem 10 zařízení v kraji, která poskytují službu osobám v závěrečné etapě života.

„Jedním z našich programových cílů byl důstojnější odchod. Jsem proto velmi ráda, že kraj opakovaně podporuje rozvoj paliativní péče v domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem či domovech pro osoby se zdravotním postižením, kde mnoho občanů a občanek Jihomoravské kraje tráví poslední měsíce života,“ komentuje Jana Leitnerová, radní pro sociální a rodinnou politiku.

Dotační program je zaměřený na vytváření a rozvoj programu paliativní péče v zařízeních pobytových služeb, na koordinaci paliativní péče v zařízeních a vzdělání pracovníků v problematice paliativní péče. Současně kraj podporuje dlouhodobě domácí hospicovou péči. Rozdělení financí ještě musí potvrdit zastupitelstvo na svém dubnovém jednání.

„Synergie sociální oblasti a oblasti zdravotnictví se ukazuje nejen v tématu paliativy, ale také v oblasti tématu duševního zdraví. V Jihomoravském kraji ukazujeme, že sociálně zdravotní pomezí vnímáme jako důležitou prioritu a budeme v tom i nadále pokračovat. Ať už navyšováním podpory, vznikem koncepčních dokumentů, tak i novými programy na podporu mezioborové spolupráce,“ uzavírá radní Leitnerová.