ilustrační obrázek

Kraj vypsal zakázku na stavbu Sanatoria Pálava

5.4.2023 14:30
Mimořádnou investici výstavby Sanatoria Pálava za 1 miliardu korun odstartovala Rada Jihomoravského kraje. Na svém jednání (5. dubna 2023) odsouhlasila vypsání veřejné zakázky na stavební práce, jejichž součástí je i projektová dokumentace včetně 3D modelu skutečného provedení. Zpracování projektové dokumentace i výstavba Sanatoria bude probíhat za využití metody BIM (Building Information Management).

Kapacita sanatoria počítá s 216 pacienty. Zdravotnické zařízení nabídne 80 pokojů s léčebnými lůžky (z toho 4 pokoje pro imobilní), 28 pokojů s lázeňsky-léčebnými lůžky (z toho 2 apartmány a 2 pokoje pro imobilní). Pokoje budou dvoulůžkové se sociálním zařízením. Předpokládaný počet zaměstnanců je cca 160 (lékaři, zdravotní sestry, rehabilitační sestry, technický personál).

Objekt zahrnuje kromě ubytovací části také rehabilitační zázemí s balneoprovozem, ambulance, vyšetřovny, administrativní část a gastroprovoz s jídelnou.

„Sanatorium bude vybaveno balneologickými i končetinovými vanami, Kneippovým chodníkem, nebude chybět samozřejmě bazén. Klienti se budou stravovat ve třech jídelnách. Gastroprovoz bude například počítat s kapacitou 350 obědových porcí, vařit se bude až sedm dietních jídel,“ vyjmenoval radní pro oblast investic Vladimír Šmerda.

„Předpokládáme, že projekt bude podpořen v rámci Národního plánu obnovy. Chystáme se podat žádost o dotaci ve výši necelých 300 milionů korun na Ministerstvo zdravotnictví. Snad vše dobře dopadne, stavba sanatoria je podmíněna získáním této státní dotace,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

Součástí investiční akce je také realizace příjezdové komunikace, parkovacích stání, rehabilitační zahrady, nebudou chybět ani venkovní rehabilitační prvky a další vybavení.

Hlavním záměrem projektu je vybudovat ústav zajišťující následnou léčebně rehabilitační péči stabilizovaných pacientů po těžkých a kritických stavech přímo navazující na nemocniční péči. Bude tak zajištěna nejen návaznost zdravotní péče, ale i zlepšení klientova stavu v co nejkratším termínu a zajištění co nejrychlejšího návratu do běžného života. Odborný léčebný ústav Pasohlávky poskytne následnou zdravotní péči zejména pacientům s onemocněním pohybového aparátu, neurologickými diagnózami včetně stavů po traumatech pohybového ústrojí, páteře, míchy, mozku. Dále lékařskou, ošetřovatelskou, psychologickou, sociální a logopedickou, nutriční a protetickou péči po operacích v oblastech neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie.

Cílem je, aby Sanatorium Pálava tvořilo dohromady s Rehabilitačním ústavem Kladruby a Rehabilitačním ústavem Hrabyně páteřní síť odborných rehabilitačních ústavů.

„Stavbu Sanatoria budeme realizovat s částečným využitím metody Design&Build, kdy zhotovitel stavby bude odpovědný i za dokončení projektové přípravy. Na základě smluvních podmínek by stavba měla být předána zadavateli do zkušebního provozu do 790 dnů od zahájení prací,“ doplnil radní Šmerda.

Jihomoravský kraj dlouhodobě usiluje o vybudování lázeňské a rekreační zóny v Pasohlávkách. Za tímto účelem byla v roce 2007 založena obchodní společnost Thermal Pasohlávky a.s., jejímž jediným akcionářem je v současné době Jihomoravský kraj.