ilustrační obrázek

Nemocnice Vyškov získala ocenění za energeticky úsporný projekt

16.2.2023 13:30
Vyškovská nemocnice získala druhé místo v soutěži o nejlepší připravovaný energeticky úsporný projekt řešený pomocí energetických služeb se zárukou úspor (EPC). Výsledky letošního dvanáctého ročníku vyhlásila Asociace poskytovatelů energetických služeb, z.s.

Ocenění převzal ředitel Nemocnice Vyškov, která je příspěvkovou organizací Jihomoravského kraje, Zdeněk Horák. Nemocnice prošla kolaudací v roce 1951 a disponuje 431 lůžky. V plánu tam mají komplexní renovaci 11 objektů a energetické infrastruktury za 126 milionů korun zahrnující stavební práce, modernizaci energetických zařízení a technologických provozů (prádelna) s využitím fotovoltaické elektrárny.

Jelikož má zařízení značný potenciál úspor (60 % nákladů na elektřině, 15 % na zemním plynu a více než 10 % na vodném a stočném), lze reálně očekávat roční smluvně zaručené snížení nákladů na energie v hodnotě 12,5 milionu korun po dobu nejméně 12 let. „V současné době nemocnice „běží“ z 80 % na zemní plyn. I když máme sjednanou relativně dobrou cenu, naším cílem je do budoucna maximální snížení spotřeby energií a rychlý přechod na obnovitelné zdroje energie,“ vysvětluje Zdeněk Horák, ředitel nemocnice.

První místo v soutěži si odnesla Česká pošta za projekt pro malešické depo, třetí příčku obsadilo řešení pro město Kadaň. Čestná uznání pak putují do Oblastní nemocnice Mladá Boleslav a vedení Středočeského kraje.

CO TO JE PROKEJT EPC?

Energetické služby se zárukou úspor (z angl. Energy Performance Contracting, zkráceně EPC) zahrnují návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a případné zajištění financování projektu vedoucí k úsporám energie budov. Zákazník nepotřebuje žádné vlastní finanční zdroje, protože realizaci postupně poskytovateli splácí z výsledných a smluvně garantovaných úspor. Veškerá rizika projektu nese poskytovatel a v případě, že úspor není dosaženo dle předem stanoveného modelu, hradí poskytovatel rozdíl. Metoda EPC je mimořádně výhodná pro subjekty s ročními platbami za energie ve výši minimálně 1,5 milionu korun. Tam lze zaručit potenciál úspor, ze kterých bude pak postupně hrazena investice do modernizace. EPC projekty mají návratnost 6 až 10 let.