ilustrační obrázek

Kraj postupuje ve vytvoření strategie pro řízení nemocnic

16.2.2023 11:00
Zastupitelé Jihomoravského kraje na svém zasedání dne 16. února 2023 projednali další postup ve věci způsobu organizace soustavy nemocnic zřizovaných Jihomoravským krajem. Jihomoravský kraj zřizuje 9 nemocnic.

 Cílem změny koncepce vedení je optimalizace provozu nemocnic i odborné péče, dlouhodobá ekonomická stabilita a spolupráce ve všech oblastech zdravotních i nezdravotních. 

Dosud bylo schváleno zadání studie proveditelnosti ke koncepci zdravotnictví a zadání studie optimalizace a racionalizace lůžkového fondu poskytovatelů zdravotnických služeb zřizovaných Jihomoravským krajem. V roce 2021 byl počet lůžek v Břeclavské nemocnici 419, Znojmo mělo v roce 2021 k dispozici 588 lůžek, Hodonín 205, Vyškov 431 lůžek, Kyjov 478, Ivančice 214 lůžek, 120 lůžek měla k dispozici nemocnice Letovice, 90 nemocnice Tišnov a 119 nemocnice Hustopeče. Nemocnice zřizované Jihomoravským krajem představují zhruba třetinu veškerého lůžkového fondu nemocnic všech zřizovatelů v tomto kraji, jehož specifikem je dominantní role fakultních nemocnic zřizovaných státem. Náměstek hejtmana Jiří Nantl dnes představil zastupitelstvu kraje cíle, na které se krajská rada bude orientovat v tomto volebním období a které se budou týkat posílení společných prvků řízení soustavy krajských nemocnic a nastavení jasnější koncepce jejich spolupráce s fakultními a dalšími nemocnicemi v kraji. Do února 2024 bude také předložena zastupitelstvu zpráva, která nastíní možnosti a varianty, které by kraj mohl implementovat v následujícím volebním období, pokud se tak rozhodne zastupitelstvo kraje zvolené v dalších volbách na podzim roku 2024.

V mezidobí Jihomoravský kraj také zadal příspěvkové organizaci VIM - Vzdělávací institut pro Moravu vypracovat koncepci profesního rozvoje managementu nemocnic. Příspěvková organizace bude podpůrným článkem ve vzdělávání, mentoringu a organizaci rozvojových programů. Tyto prvky podpory dosud v Jihomoravském kraji zavedeny nebyly, což vedení kraje považuje za zásadní pro další posun v kvalitě řízení.

„V krátkodobém horizontu předpokládáme posílení společných prvků řízení celé nemocniční soustavy za účelem nastavení vzájemně fungujícího systému. Pracujeme na identifikaci témat společné provozní strategie a vytváříme dlouhodobou podporu pro management prostřednictvím krajské vzdělávací organizace,” vysvětluje Jiří Nantl, náměstek hejtmana pro vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu.